Noua categorie care beneficiaza de protectie sociala: sotiile sau sotii colaboratori ai PFA

Taxe si ImpoziteIMM-uripersoanele fizice autorizatePFAprotectie socialasotul colaborator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Noi reglementari au fost aprobate in ce priveste protectia sociala a unor persoane. Astfel, in Sedinta de Guvern de miercuri, 2 octombrie 2013, Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a propus spre dezbatere Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Demersurile Ministrului Delegat Maria Grapini incearca alinierea la normele europene stipulate de Directiva 2010/41/EU. Aceasta Directiva urmareste atat cresterea economica, cat si realizarea unei coeziuni sociale, reglementand egalitatea de tratamente intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta.

Astfel "in cazul in care intr-un stat membru exista un sistem de protectie sociala pentru lucratorii independenti, respectivul stat ia masurile necesare astfel incat sotia/sotul colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate sa poata beneficia de protectie sociala in conformitate cu dreptul intern.

Avand in vedere participarea lor la activitatile intreprinderii familiale, sotiile/sotii, partenerele/partenerii de viata ale/ai lucratorilor independenti care au acces la un sistem de protectie sociala ar trebui sa aiba la randul lor dreptul de a beneficia de protectie sociala. Statele membre pot prevedea ca aceasta protectie sociala sa fie proportionala cu participarea la activitatile lucratorului independent si/sau cu nivelul contributiei."

Pana in acest moment aceasta categorie de beneficiari nu era definita in legislatia nationala in vigoare fiind necesara modificarea OUG nr. 44/2008, in sensul includerii intre termenii si expresiile definite de ordonanta a sotiei/sotului colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice
autorizate.

In cadrul Sedintei de Guvern s-a decis modificarea Ordonantei de Urgenta in Proiect de Lege.

Sursa: Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteIMM-uripersoanele fizice autorizatePFAprotectie socialasotul colaborator

Data aparitiei: 07 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noua categorie care beneficiaza de protectie sociala: sotiile sau sotii colaboratori ai PFA Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]