Raspundere disciplinara si patrimoniala. Conditii care reglementeaza reducerea salariului

raspundere disciplinaracumulreducere salariuluisanctiuneaabateri disciplinare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avand in vedere art. 257, alin 2 din Codul muncii care prevede ca "Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.", coroborat cu art. 248 alin 1, lit. c "reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%", vom vedea in ce cazuri se poate retine mai mult de 10% din salariu, respectiv 20%.

De asemenea, vom stabili daca ii este permis angajatorului, conform art. 254, alin (3) sa retina 20% din salariu intr-o singura luna sau daca va fi necesara o hotarare judecatoreasca in acest sens.

Solutia consultantului:

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul salariatului gasit vinovat de savarsirea unei abateri disciplinare sunt prevazute in mod expres si limitativ in art. 248 din Codul muncii republicat.

Un alt regim sanctionator poate fi stabilit numai prin statute profesionale aprobate prin lege speciala in temeiul art. 248 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

In baza art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat, angajatorul poate aplica sanctiunea disciplinara constand in reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%.

Cu alte cuvinte, salariatul care este sanctionat cu sanctiunea prevazuta de art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat, nu i se poate reduce salariul cu o suma care sa depaseasca pragul maxim de 10% admis de lege. Astfel, daca ia decizia aplicarii acestei sanctiuni disciplinare angajatorul nu poate retine decat maximul prevazut de lege (de 10%), retinerea unui procent de 20% fiind ilegala.

Aceste dispozitii legale reglementeaza raspunderea disciplinara a salariatului fata de angajator, raspundere care este distincta de raspunderea patrimoniala a salariatului.

In situatia in care angajatorul constata ca salariatul a provocat o paguba din vina si  in legatura cu munca sa va putea recupera paguba prin procedura amiabila de recuperare a prejudiciului produs de salariat prevazuta de art. 254 alin. (3) si (4) din Codul muncii, republicat.

Astfel, conform art. 254 alin. (3) din Codul muncii, republicat, in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

Legiuitorul a instituit astfel o procedura amiabila de recuperare a prejudiciului produs de salariat care presupune incheierea a doua documente distincte: nota de constatare si evaluare a pagubei si acordul (conventia) partilor.

Potrivit alin. (4) din acelasi articol, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Fata de majorarea prin HG 23/2013 a salariului minim pe economie la 750 lei incepand cu 01 februarie 2013, mentionam ca la ora actuala contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare de 3.750 lei; prejudiciul ce depaseste acest prag va putea fi recuperata prin interventia instantei de judecata.

Totodata, conform art. 257 alin. (1) din Codul muncii, republicat, suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.

De exemplu, salariatul poate savarsi o abatere disciplinara fiind sanctionat cu o sanctiune disciplinara de diminuare a salariului in cuantum de pana la maximul prevazut de lege (10%), insa poate fi atrasa in privinta lui si raspunderea patrimoniala fata de angajator daca a produs daune acestuia, situatie in care pe langa si distinct de reducerea de salariu ce are la baza sanctiunea disciplinara aplicata salariatul poate suferi si o reducere a salariului pentru pagubele produse angajatorului in cuantumul si conditiile prevazute de lege.

Ratele lunare pentru acoperirea daunelor produse angajatorului nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv, astfel cum stabileste legiuitorul in art. 257 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

In concluzie, ratele lunare pentru acoperirea daunelor nu pot depasi o treime din salariul lunar net, iar impreuna cu celelalte retineri nu pot depasi jumatate din salariul respectiv.



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raspundere disciplinaracumulreducere salariuluisanctiuneaabateri disciplinare

Data aparitiei: 23 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Raspundere disciplinara si patrimoniala. Conditii care reglementeaza reducerea salariului Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]