Ce conditii permit concedierea pentru motive ce nu tin de persoana salariatului

Angajare si Concediereperioada probacontract individual de muncaprestari servicii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom analiza astazi cazul unei societati cu domeniu de activitate de paza si protectie. Societatea incheie diferite contracte cu societati pentru paza obiectivelor.

La 01.03.2013 societatea angajeaza 3 salariati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata (perioada de proba 90 de zile), iar pe 04.03.2013 s-a reziliat contractul de prestari servicii (la cererea prestatorului) cu societatea la care se efectua paza.

La acelasi obiectiv de paza, societatea mai avea 2 angajati (din 01.03.2012). Vom vedea in ce masura se pot incheia cele 5 contracte individuale de munca cu art. 65(1) sau cu orice alt articol din Codul muncii.

Solutia consultantului:

Conform art. 31 alin. (1) din Codul muncii, republicat, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea unui contract individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Alin. (3) din acelasi articol prevede ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Apreciem ca in cazul celor trei salariati angajati la data de 01.03.2013 in baza contractelor individuale de munca pe perioada nedeterminata cu o perioada de proba 90 de zile veti putea inceta contractele de munca exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea acesteia, in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat.

Potrivit art. 65 alin. (1) din Codul muncii, republicat, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Totodata, alin. (2) din acelasi articol impune ca desfiintarea locului de munca sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

In privinta celorlati doi salariati angajati din data de 01.03.2012 apreciem ca poate fi aplicabila doar incetarea contractelor de munca prin concediere in baza art. 65 din Codul muncii, republicat, odata ce nu exista motive care sa atraga concedierea pentru motive ce tin de persoana salariatului. Insa pentru a putea lua aceasta masura trebuie indeplinite toate celelalte conditii prevazute de art. 65.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concediereperioada probacontract individual de muncaprestari servicii

Data aparitiei: 22 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce conditii permit concedierea pentru motive ce nu tin de persoana salariatului Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]