SSM: Ce este azbestului si care sunt efectele lui asupra sanatatii lucratorului?

SSMmedicul specialist de medicinaevaluarea riscurilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Azbestul este un mineral fibros, cu rezistenta foarte buna la temperaturi ridicate si cu durabilitate mare. Potrivit legislatiei in domeniul securitatii si sanatatii in munca, termenul azbest desemneaza urmatorii silicati fibrosi:

- actinolit de azbest;
- grunerit (amosit) de azbest;
- antofilit de azbest;
- crizotil;
- crocidolit;
- tremolit de azbest.

Expunerea la fibre de azbest poate sa provoace urmatoarele afectiuni:

- azbestoza
- boala pulmonara cronica manifestata prin intensa fibrozare a pleurei pulmonare;
- mezoteliom
- tumora benigna sau maligna care se dezvolta pe seama mezoteliului;
- cancer pulmonar;
- cancer gastrointestinal.

Inhalarea particulelor fine de azbest produce inflamarea cronica a plamanilor si conduce la aparitia azbestozei si chiar a celulelor mutagene ale cancerului. Studiile arata ca intervalul dintre expunerea la azbest si primele semne de boala poate ajunge pana la 25-30 de ani de la incetarea expunerii. Prin urmare, desi azbestul are o perioada de actiune patologica destul de lunga, efectele sale nefaste sunt sigure.

Toti lucratorii din constructii sau care se ocupa cu intretinerea, repararea sau demolarea cladirilor sunt potential expusi riscului de expunere la azbest din cauza prezentei acestuia in foarte multe elemente de constructie: pereti, dale de pardoseala sau de plafon, usi, pardoseli acoperite cu linoleum, acoperisuri, tubulatura de ventilatie, instalatii electrice, sisteme de incalzire etc.

Care sunt obligatiile angajatorului pentru protectia lucratorilor fata de riscurile generate de expunerea la azbest?

Evaluarea riscurilor

Pentru orice activitate susceptibila sa prezinte risc de expunere la pulberea provenita din azbest sau din materiale cu continut de azbest, angajatorul trebuie sa asigure evaluarea si monitorizarea acestui risc, astfel incat sa se determine:

- natura expunerii, respectiv varietatea mineralogica, dimensiunea fibrelor si
- gradul de expunere a lucratorilor la pulberea de azbest sau de materiale cu continut de azbest.

Notificarea

Daca exista susceptibilitatea ca lucratorii sa fie expusi in timpul desfasurarii activitatii la pulberea degajata din azbest sau din materiale cu continut de azbest, inainte de inceperea lucrarilor, trebuie sa transmita o notificare inspectoratului teritorial de munca in raza caruia isi desfasora activitatea.

Notificarea trebuie sa contina cel putin:

- descriere succinta a amplasamentului santierului;
- o descriere succinta a tipului si a cantitatilor de azbest utilizate sau manipulate;
- o descriere succinta a activitatilor si a procedeelor aplicate;
- numarul de lucratori implicati;
- data de incepere a lucrarilor si durata activitatii;
- o descriere succinta a masurilor luate pentru a se limita expunerea lucratorilor la azbest.

Reducerea expunerii profesionale la azbest

Pentru orice activitate in care lucratorii sunt expusi sau exista doar susceptibilitatea de a fi expusi la pulberea provenita din azbest sau din materiale cu continut de azbest, angajatorul rebuie sa reduca aceasta expunere sub valoarea limita prevazuta de lege, in special prin luarea urmatoarelor masuri:

- numarul lucratorilor expusi sau care pot fi expusi la pulberea provenita din azbest sau din materiale cu continut de azbest trebuie sa fie cat mai mic posibil;
- procesele de munca trebuie concepute astfel incat sa nu produca pulbere de azbest sau, daca acest lucru se dovedeste imposibil, sa nu se produca degajare de pulbere de azbest in aer;
- toate constructiile si echipamentele implicate in tratarea azbestului trebuie sa poata fi curatate si intretinute cu regularitate si eficacitate;
- azbestul sau materialele care degaja pulbere de azbest sau contin azbest trebuie depozitate si transportate in ambalaje etanse adecvate;
- deseurile trebuie colectate si indepartate de la locul de munca in cel mai scurt timp posibil, in ambalaje etanse adecvate, prevazute cu etichete care sa indice ca acestea contin azbest.

Masurarea concentratiei de fibre de azbest in aer

Angajatorul trebuie sa asigure efectuarea cu regularitate a masuratorilor concentratiei de fibre de azbest in aer la locul de munca.

Reducerea sau evitarea riscurilor

Niciun lucrator nu trebuie sa fie expus la o concentratie de azbest in suspensie in aer mai mare de 0,1 fibre/cm3, masurata in raport cu o medie ponderata in timp pe o perioada de 8 ore.

Atunci cand se depaseste aceasta valoare limita, angajatorul trebuie sa ia masuri pentru identificarea cauzelor acestei depasiri si masuri adecvate pentru remedierea situatiei, in cel mai scurt timp posibil. Este interzisa continuarea lucrului in zona afectata pana la luarea masurilor adecvate pentru protectia lucratorilor.
 
Daca expunerea la azbest nu poate fi redusa prin alte mijloace, trebuie sa se asigure lucratorilor echipamente individuale de protectie respiratorie. Purtarea acestora nu are caracter permanent, iar durata sa de utilizare trebuie sa se limiteze la minimul strict necesar.

In cazul lucrarilor de demolare ori de indepartare a materialelor cu continut de azbest din cladiri, structuri, aparate, instalatii si vapoare, trebuie sa stabileasca un plan cu modul de administrare a acestora.

Instruirea lucratorilor

Angajatorul trebuie sa asigure o instruire adecvata pentru toti lucratorii care sunt sau pot fi expusi la azbest.

Continutul instruirii trebuie sa se refere cel putin la urmatoarele informatii:

- proprietatile azbestului si efectele lui asupra sanatatii, inclusiv efectul sinergie al fumatului;
- tipurile de produse si materiale care pot contine azbest;
- operatiile care pot conduce la expunerea la azbest si importanta controalelor preventive pentru reducerea la minim a expunerii;
- practicile profesionale sigure, controalele si echipamentele de protectie;
- rolul adecvat, alegerea, selectarea, limitarile si utilizarea corespunzatoare a echipamentelor de respiratie;procedurile de urgenta;
- procedurile de decontaminare;
- eliminarea deseurilor;
- cerintele in materie de supraveghere medicala.

Supravegherea sanatatii

Angajatorul trebuie sa asigure evaluarea starii de sanatate pentru fiecare lucrator inaintea expunerii la pulberi de azbest si/sau de materiale cu continut de azbest. Evaluarea trebuie sa includa un examen specific al aparatului respirator.

O noua evaluare a starii de sanatate, pentru fiecare lucrator, trebuie sa se realizeze cel putin o data la fiecare 3 ani, pe toata perioada in care are loc expunerea.

Medicul specialist de medicina a muncii are urmatoarele obligatii:

- sa intocmeasca un dosar medical pentru fiecare lucrator;
- sa recomande angajatorului sau sa determine eventualele masuri individuale de protectie ori de prevenire care trebuie luate;
- sa furnizeze lucratorilor vizati informatii si recomandari cu privire la evaluarea starii lor de sanatate la care pot fi supusi dupa incetarea expunerii la azbest si/sau la materiale cu continut de azbest.

Medicul de medicina a muncii care raspunde de supravegherea medicala a lucratorilor poate recomanda continuarea supravegherii medicale dupa incetarea expunerii, pe durata pe care o considera necesara pentru a proteja sanatatea persoanei in cauza.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSMmedicul specialist de medicinaevaluarea riscurilor

Data aparitiei: 12 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Ce este azbestului si care sunt efectele lui asupra sanatatii lucratorului? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]