Consultanta in afaceri | Manager

     eNews Legislatia Muncii

Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Reguli de acordare a concediului de odihna

Concediul de odihna este o forma de repaus periodic - alaturi de pauza de masa, repausul zilnic, repausul saptamanal si sarbatorile legale – prin care salariatul isi reface capacitatile fizice si psihice.


Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
El nu poate forma obiectul unei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 alin. (2) din Codul muncii). Mai mult, salariatii nu pot renunta la nici un drept ce le este recunoscut prin lege, iar orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la aceste drepturi sau limitarea lor este lovita de nulitate (art. 38 din Codul muncii).

Prin urmare, nu veti putea plati salariatului o indemnizatie in schimbul careia el sa renunte la efectuarea concediului de odihna chiar daca el solicita acest lucru. Renuntarea salariatului nu produce nici un efect juridic deoarece, uneori, legea il protejeaza pe salariat chiar si impotriva dorintei lui. Compensarea in bani a concediului de odihna este posibila numai in situatia incetarii contractului individual de munca, respectiv atunci cand acest drept nu mai poate fi efectuat in natura.

Dreptul la concediu de odihna se dobandeste la incheierea contractului individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Concediul de odihna se efectueaza in natura in fiecare an.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza pe baza unei programari stabilite de angajator, dupa consultarea salariatului, pana la sfarsitul anului pentru care se acorda. In situatia in care concediul de odihna se efectueaza in baza unei programari colective, angajatorul este obligat sa consulte sindicatul sau, dupa caz, reprezentanti salariatilor, inainte de a stabili perioada de concediu.

Concediul de odihna se poate efectua in intregime sau fractionat, cu conditia ca fiecare salariat sa beneficieze in fiecare an de cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Prin exceptie, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil (art. 146 alin. (2) din Codul muncii).

In aceste situatii, angajatorul este obligat sa acorde concediul, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Durata concediului de odihna

Durata concediului se negociaza, individual sau colectiv. De regula, durata se stabileste in functie de vechimea in munca sau specialitate, varsta sau specificul activitatii.

Durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare pe an.

Durata efectiva a concediului de odihna se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si/sau contractul individual de munca.

Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

In fiecare an calendaristic, salariatii incadrati in grade de invaliditate au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 3 zile, iar salariatii nevazatori, cu o durata de 6 zile.

Salariatii care isi desfasoara activitatea in conditii deosebite beneficiaza de concedii de odihna suplimentare de minimum 3 zile pe an.

Indemnizatia de concediu de odihna

Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza, in conditiile art. 150 din Codul muncii, de o indemnizatie de concediu.

Indemnizatia de concediu reprezinta media zilnica a drepturilor salariale rezultate prin insumarea salariului de baza, a indemnizatilor si a sporurilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul de odihna, multiplicata cu numarul zilelor de concediu.

La stabilirea bazei de calcul pentru determinarea indemnizatiei de concediu sunt luate in calcul urmatoarele sporuri si indemnizatii :
- sporul de vechime
- sporul pentru conditii grele, penibile, periculoase sau nocive
- sporul de izolare
- indemnizatia de conducere

Valoarea indemnizatiei calculata conform algoritmului de mai sus nu poate fi mai mica decat drepturile salariale cuvenite salariatului pentru perioada concediului (ca si cum el ar lucra).

Marcel Vasile
Avocat colaborator,
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 08 Aprilie 2013Votati pagina "Reguli de acordare a concediului de odihna":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Suma Precizata In Decizia De Pensionare

Intrebare: Buna ziua. As vrea sa va rog sa-mi spuneti daca din suma specificata in decizia de pensionare se opresc ceva taxe sau impozite sau e suma lunara de pensie. Multumesc anticipat

Raspuns: Cu mare placere!... citeste tot raspunsul aiciARTICOLE SIMILAREULTIMELE ARTICOLEReviste Gratuite
Reviste gratuite
Alerter
Alerter
Serviciu instant de informare
Top articole
Noutati
Codul Muncii pentru CONTABILI
» Detalii Click Aici «
Important: Manualul Expertului in Legislatia muncii
» Detalii Click Aici «
Nou! Cele 9 proceduri obligatorii in Resurse Umane
» Detalii Click Aici «
Harta completa a tuturor veniturilor platite de angajatori.Contributii si Impozite
» Detalii Click Aici «
384 de intrebari si raspunsuri vitale din Legislatia Muncii
» Detalii Click Aici «Club
Forum Legislatia Muncii
Intra in legatura cu experti si colegi
Vezi ultimele discutii

Din reteaua RS:
Info tva | Blogul Specialistului | Carti de afaceri | Campeanu.ro | Contabilitate si fiscalitate | Timp liber
Idei de afaceri | Librarie de afaceri | Libraria R&S | Management | Stiri juridice | Agricultura | AdSenseUtile
    Afaceri profitabile cu ferme     Codul fiscal     Declaratii fiscale     Legea Contabilitatii     Monitorul Oficial     Codul civil 2014     Codul penal 2014     Legislatie TVALegislatiaMuncii.ro poza

© 2006 - 2014 Rentrop & Straton. All rights reserved.
Privacy Policy | RSS RSS Flux RSS 2.0     Sitemap XML Sitemap XML     Autori     Termeni si conditii     Contact

SATI