Reguli de acordare a concediului de odihna

concediu de odihnaindemnizatie concediu odihnaconcediu odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediul de odihna este o forma de repaus periodic - alaturi de pauza de masa, repausul zilnic, repausul saptamanal si sarbatorile legale – prin care salariatul isi reface capacitatile fizice si psihice.

Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
El nu poate forma obiectul unei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 alin. (2) din Codul muncii). Mai mult, salariatii nu pot renunta la nici un drept ce le este recunoscut prin lege, iar orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la aceste drepturi sau limitarea lor este lovita de nulitate (art. 38 din Codul muncii).

Prin urmare, nu veti putea plati salariatului o indemnizatie in schimbul careia el sa renunte la efectuarea concediului de odihna chiar daca el solicita acest lucru. Renuntarea salariatului nu produce nici un efect juridic deoarece, uneori, legea il protejeaza pe salariat chiar si impotriva dorintei lui. Compensarea in bani a concediului de odihna este posibila numai in situatia incetarii contractului individual de munca, respectiv atunci cand acest drept nu mai poate fi efectuat in natura.

Dreptul la concediu de odihna se dobandeste la incheierea contractului individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Concediul de odihna se efectueaza in natura in fiecare an.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza pe baza unei programari stabilite de angajator, dupa consultarea salariatului, pana la sfarsitul anului pentru care se acorda. In situatia in care concediul de odihna se efectueaza in baza unei programari colective, angajatorul este obligat sa consulte sindicatul sau, dupa caz, reprezentanti salariatilor, inainte de a stabili perioada de concediu.

Concediul de odihna se poate efectua in intregime sau fractionat, cu conditia ca fiecare salariat sa beneficieze in fiecare an de cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Prin exceptie, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil (art. 146 alin. (2) din Codul muncii).

In aceste situatii, angajatorul este obligat sa acorde concediul, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Durata concediului de odihna

Durata concediului se negociaza, individual sau colectiv. De regula, durata se stabileste in functie de vechimea in munca sau specialitate, varsta sau specificul activitatii.

Durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare pe an.

Durata efectiva a concediului de odihna se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si/sau contractul individual de munca.

Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

In fiecare an calendaristic, salariatii incadrati in grade de invaliditate au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 3 zile, iar salariatii nevazatori, cu o durata de 6 zile.

Salariatii care isi desfasoara activitatea in conditii deosebite beneficiaza de concedii de odihna suplimentare de minimum 3 zile pe an.

Indemnizatia de concediu de odihna

Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza, in conditiile art. 150 din Codul muncii, de o indemnizatie de concediu.

Indemnizatia de concediu reprezinta media zilnica a drepturilor salariale rezultate prin insumarea salariului de baza, a indemnizatilor si a sporurilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul de odihna, multiplicata cu numarul zilelor de concediu.

La stabilirea bazei de calcul pentru determinarea indemnizatiei de concediu sunt luate in calcul urmatoarele sporuri si indemnizatii :
- sporul de vechime
- sporul pentru conditii grele, penibile, periculoase sau nocive
- sporul de izolare
- indemnizatia de conducere

Valoarea indemnizatiei calculata conform algoritmului de mai sus nu poate fi mai mica decat drepturile salariale cuvenite salariatului pentru perioada concediului (ca si cum el ar lucra).





Marcel Vasile
Avocat colaborator,








NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnaindemnizatie concediu odihnaconcediu odihna

Data aparitiei: 08 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reguli de acordare a concediului de odihna Nota: 4 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]