legislatiamuncii.ro cauta meniu
Diurna Legala
 

Reguli de acordare a concediului de odihna


Concediul de odihna este o forma de repaus periodic - alaturi de pauza de masa, repausul zilnic, repausul saptamanal si sarbatorile legale prin care salariatul isi reface capacitatile fizice si psihice.

Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
El nu poate forma obiectul unei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 alin. (2) din Codul muncii). Mai mult, salariatii nu pot renunta la nici un drept ce le este recunoscut prin lege, iar orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la aceste drepturi sau limitarea lor este lovita de nulitate (art. 38 din Codul muncii).

Prin urmare, nu veti putea plati salariatului o indemnizatie in schimbul careia el sa renunte la efectuarea concediului de odihna chiar daca el solicita acest lucru. Renuntarea salariatului nu produce nici un efect juridic deoarece, uneori, legea il protejeaza pe salariat chiar si impotriva dorintei lui. Compensarea in bani a concediului de odihna este posibila numai in situatia incetarii contractului individual de munca, respectiv atunci cand acest drept nu mai poate fi efectuat in natura.

Dreptul la concediu de odihna se dobandeste la incheierea contractului individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Concediul de odihna se efectueaza in natura in fiecare an.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza pe baza unei programari stabilite de angajator, dupa consultarea salariatului, pana la sfarsitul anului pentru care se acorda. In situatia in care concediul de odihna se efectueaza in baza unei programari colective, angajatorul este obligat sa consulte sindicatul sau, dupa caz, reprezentanti salariatilor, inainte de a stabili perioada de concediu.

Concediul de odihna se poate efectua in intregime sau fractionat, cu conditia ca fiecare salariat sa beneficieze in fiecare an de cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Prin exceptie, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil (art. 146 alin. (2) din Codul muncii).

In aceste situatii, angajatorul este obligat sa acorde concediul, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Timpul de munca si Programul de lucru
Timpul de munca si Programul de lucru

Vezi detalii aici

Raporturile de munca ale PFA - Legislatie comentata, exemple practice
Raporturile de munca ale PFA - Legislatie comentata, exemple practice

Vezi detalii aici

Kitul Administratorului de SRL
Kitul Administratorului de SRL

Vezi detalii aici

Durata concediului de odihna

Durata concediului se negociaza, individual sau colectiv. De regula, durata se stabileste in functie de vechimea in munca sau specialitate, varsta sau specificul activitatii.

Durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare pe an.

Durata efectiva a concediului de odihna se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si/sau contractul individual de munca.

Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

In fiecare an calendaristic, salariatii incadrati in grade de invaliditate au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 3 zile, iar salariatii nevazatori, cu o durata de 6 zile.

Salariatii care isi desfasoara activitatea in conditii deosebite beneficiaza de concedii de odihna suplimentare de minimum 3 zile pe an.

Indemnizatia de concediu de odihna

Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza, in conditiile art. 150 din Codul muncii, de o indemnizatie de concediu.

Indemnizatia de concediu reprezinta media zilnica a drepturilor salariale rezultate prin insumarea salariului de baza, a indemnizatilor si a sporurilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul de odihna, multiplicata cu numarul zilelor de concediu.

La stabilirea bazei de calcul pentru determinarea indemnizatiei de concediu sunt luate in calcul urmatoarele sporuri si indemnizatii :
- sporul de vechime
- sporul pentru conditii grele, penibile, periculoase sau nocive
- sporul de izolare
- indemnizatia de conducere

Valoarea indemnizatiei calculata conform algoritmului de mai sus nu poate fi mai mica decat drepturile salariale cuvenite salariatului pentru perioada concediului (ca si cum el ar lucra).

Marcel Vasile
Avocat colaborator,
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Reguli de acordare a concediului de odihna Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (1)


15-Apr-2013

ce părere aveti de aplicabilitatea art. 5 alin. 2 din H.G. nr. 250/1992 in baza caruia angajatorul - institutie publica nu acorda concediu de odihna salariatelor care si-au reluat activitatea dupa concediul de crestere copil si care si-au efectuat integral anterior plecarii concediul de odihna? Angajatorul aplica abuziv aceasta dispozitie si nu acorda concediu de odihna pt anul reinceperii activitatii desi munca a fost reluata intr-un caz din ianuarie iar din alt caz din februarie.

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Salariul Minim Brut Pe EconomieIntrebare: Buna ziua,as dori sa ma lamuriti in privinta salariului minim brut pe economie.unitatea la care lucrez sustine ca sal.minim brut pe economie este salariul meu brut cu tot cu sporul de vechime.mentionez ca sprul de vechime este separat in contr.individual de munca de salariul de incadrare.cum este corect?Lucrez la o societate comerciala.Va multumesc.
 

Raspuns: Dna. va inteleg supararea, insa nu orice privat face abuzuri. Sunt multe companii private care lucre... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii ”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Legislatia Muncii s-a schimbat!

 
Descarca GRATUIT raportul special
Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

» Alte Newslettere Gratuite
 

 

 

 

 
 
  
Codul Muncii s-a schimbat!
Atentie la modificarile din REVISAL si Evaluarea Angajatilor aparute in 2015 !

Descarcati gratuit Raportul Special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii
[x]