Daune-interese. Clauza de agravare a raspunderii civile contractuale. Efecte.

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tip: Decizie
Nr./Data: 1319 (13.06.2006)
Autor: Curtea de Apel Timisoara
Domenii asociate:
Contracte de munca

Codul muncii – art. 195 alin. 1, 3
C. civ. – art. 969

Potrivit art. 195 alin. 1 si 3 din Codul muncii si art. 969 C. civ., in conditiile existentei unei clauze de agravare a raspunderii civile contractuale, salariatul va suporta integral prejudiciul estimat de angajator atunci cand denuntarea contractului individual de munca are loc din initiativa sa, anterior termenului convenit prin actul aditional.

Curtea de Apel Timisoara, Sectia civila– complet specializat de litigii de munca si asigurari sociale, decizia nr. 1319 din 13 iunie 2006

Prin sentinta civila nr. 699/PI/30.03.2006, Tribunalul Timis a admis actiunea si a obligat paratul la plata daunelor interese in suma de 6.000 euro.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut din probele administrate in cauza ca paratul nu a respectat prevederile art. 1 din anexa 2 ale contractului de munca, iar la 1.11.2005 a depus o cerere de demisie fara a avea un motiv intemeiat.
Stagiul de pregatire profesionala a paratului a fost integral achitat de catre reclamanta, iar faptul ca paratul nu l-a efectuat in totalitate, nu este imputabil reclamantei, astfel ca potrivit dispozitiilor art. 195 alin. 1, 2 si 3 din Codul muncii raportat la dispozitiile art. 194 din Codul muncii, s-a apreciat intemeiata actiunea in despagubiri astfel cum a fost formulata.
impotriva hotararii a declarat recurs in termenul legal paratul, solicitand admiterea recursului, modificarea in tot a hotararii, in sensul respingerii actiunii ca neintemeiata.
Hotararea este criticata sub aspectul netemeiniciei si nelegalitatii, aratandu-se ca prima instanta a retinut o stare de fapt gresita si in consecinta a aplicat gresit dispozitiile legale care nu sunt incidente in cauza.
Astfel, facandu-se referire la regulamentul privind salarizarea personalului tehnic din cadrul departamentului tehnic al societatii reclamante, se precizeaza ca prin „nota interna” s-a propus diminuarea salariului cu 30-50 %, iar odata la trei luni la propunerea directorului tehnic, se va completa salariul sub forma de prime pana se va ajunge la nivelul celui stabilit prin actul aditional la contractul individual de munca. intrucat nu i-a fost adusa la cunostinta modificarea remuneratiei care fusese stabilita in baza contractului, a decis sa intrerupa colaborarea cu societatea reclamanta.
Se mentioneaza totodata, de catre recurent ca, in fata primei instante nu si-a putut pregati apararea, intrucat a fost plecat din tara, dovedind acestea cu copia pasaportului.

Recursul nu este fondat.

Cu privire la motivul de nelegalitate invocat de catre recurent, privind lipsa de aparare si nelegalitatea citarii, acesta este neintemeiat intrucat in cursul judecatii in fond, procedura de citare a fost legal indeplinita, paratul fiind citat la adresa indicata de catre reclamanta prin actiune, iar din copia pasaportului nu rezulta ca la data solutionarii in fond paratul nu se afla in tara; data pronuntarii hotararii a fost 30.03.2006, iar data intrarii in tara a paratului conform mentiunii de pe pasaport este 28.03.2006, data iesirii din tara fiind 4.04.2006.
Cu referire la starea de fapt retinuta de catre prima instanta, se constata ca aceasta a fost corect apreciata din inscrisurile depuse la dosar, iar dispozitiile legale sunt cele incidente in cauza, respectiv prevederile contractuale care nu au fost respectate de catre parat ca parte contractanta, fata de care apararile acesteia sunt nefondate. Nu se pune problema modificarii salariului, asa cum neintemeiat sustine recurentul, intrucat din probe nu rezulta acest lucru, iar nerespectarea obligatiilor de a-si continua stagiul de pregatire profesionala ii incumba in totalitate acestuia.
Dispozitiile art. 195 din Codul muncii, cu raportare la dispozitiile art. 969 C. civ., au fost corect aplicate de catre prima instanta, apreciind temeinicia pretentiilor solicitate de catre reclamanta cu titlu de daune interese.

(Sursa: http://portal.just.ro/)

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 02 Aprilie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Daune-interese. Clauza de agravare a raspunderii civile contractuale. Efecte. Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]