Modificarea unilaterala a contractului de munca. Raporturi juridice de legislatia muncii sau comerciale.

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tip: Decizie
Nr./Data: 246 (01.04.2006)
Autor: CURTEA DE APEL - GALATI, SECTIA CONFLICTE DE MUNCA


Prin cererea formulata şi inregistrata la Tribunalul Galati sub nr. 2197/08.08.2005, contestatoarea Iacob Valentina a solicitat in contradictoriu cu intimata SC TERMOSERV SA Galati constatarea nulitatii absolute a deciziei de concediere emisa de intimata şi reintegrarea in functia avuta anterior.
Prin sentinta civila nr. 1376/29.09.2005 Tribunalul Galati a respins ca nefondata contestatia formulata de contestatoare.
Instanta de fond a retinut ca intre contestatoare şi intimata a existat un raport juridic cu un continut mixt: pe de o parte un raport juridic de munca in baza contractului de munca in functie de baza de economist şi un raport juridic comercial intemeiat pe mandatul comercial incredintat de conducerea intimatei prin numirea contestatoarei in functia de conducere de director economic.
A mai retinut instanta de fond ca masura dispusa de intimata prin decizia nr. 77/11.07.2005 nu constituie o modificare unilaterala a contractului individual de munca deoarece ca urmare a revocarii din functia de director executiv, contestatoarea urmeaza sa işi desfaşoare activitatea in cadrul unitatii intimate in functia de baza inscrisa in contractul individual de munca, respectiv cea de economist.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs contestatoarea Iacob Valentina, considerand-o nelegala.
Instanta de recurs a modificat hotararea instantei de fond retinand ca recurenta a fost angajata in functia de director economic facand parte din directorii executivi ai societatii şi, prin urmare, raporturile juridice dintre directorul executiv şi societate sunt raporturi juridice de munca reglementate de legislatia muncii, ei fiind functionari ai societatii.
Potrivit art. 152 alin. 3 din Legea 31/1990 directorii executivi ai societatii- - functionari ai acesteia sunt raspunzatori fata de societate pentru neindeplinirea indatoririlor lor, conform art. 148 din aceeaşi lege conform normelor de mandat
– dar numai cu privire la raspunderea patrimoniala pentru producerea de pagube societatii.
Raspunderea disciplinara a directorilor executivi sau orice alte masuri s-ar lua impotriva acestora in afara de raspunderea patrimoniala pentru pagubele produse, este supusa normelor din legislatia muncii.
De altfel, aşa cum corect s-a mentionat in contractul individual de munca incheiat cu recurenta, in ceea ce o priveşte sunt aplicabile dispozitiile Codului Muncii şi ale Contractului Colectiv de Munca la nivel de societate.
Orice masura de incetare a raporturilor de munca – concediere - , de trecere de pe un post superior pe un post inferior ce se lua fata de contestatorea-recurenta, trebuia sa fie numai respectand normele obligatorii din legislatia muncii.
Masura luata de intimata de trecere a recurentei din functia de director economic in functia de economist constituie o modificare unilaterala a contractului individual de munca, fiind luata cu incalcarea disp. art. 41 al. 1 din Codul Muncii, deci fara acceptul prealabil al recurentei.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 29 Martie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificarea unilaterala a contractului de munca. Raporturi juridice de legislatia muncii sau comerciale. Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]