Modificari privind discriminarea. Vezi noua lege!

Resurse UmaneOG nr. 137/2000egalitatea de sansediscriminaresanctiuni
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Parlamentul Romaniei a adoptat recent legea pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Va prezentam, in sinteza, cele mai importante modificari:

- introducerea exceptiei de la discriminarea directa, ca si principiu general, asa cum este aceasta prevazuta de Directiva 2000/43/CE si implicit abrogarea din cadrul OUG nr.137/2000 a dispozitiilor ce prevedeau o asemenea exceptie cu caracter special;

-    modificarea dispozitiilor care reglementeaza exceptii de la actiunile care constituie, potrivit legii, fapte de discriminare, care erau de natura a putea fi interpretate ca aplicandu-se si discriminarii directe;

-    eliminarea prevederilor ce se indepartau, in opinia Comisiei, de la notiunea de discriminare indirecta si de la definitia acesteia, impiedicand aplicarea testului justificarii in cazurile de discriminare indirecta, asa cum prevede Directiva 2000/43/CE;

-    corelarea amenzilor contraventionale cu cele instituite de OUG nr.83/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, prin marirea cuantumului acestora, in vederea eliminarii oricarei diferente de tratament sanctionator intre criteriile protejate de directivele antidiscriminare, precum si al realizarii scopului preventiv al acestor norme;

-    reglementarea momentului de implinire a termenului de prescriptie a aplicarii sanctiunii contraventionale a amenzii de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

    ARTICOL UNIC
    Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 99 din 8 februarie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

    1. La articolul 20, alineatele (6) si (8) vor avea urmatorul cuprins:

    "(6) Persoana interesata va prezenta fapte pe baza carora poate fi prezumata existenta unei discriminari directe sau indirecte, iar persoanei impotriva careia s-a formulat sesizarea ii revine sarcina de a dovedi ca nu a avut loc o incalcare a principiului egalitatii de tratament. in fata Colegiului director se poate invoca orice mijloc de proba, respectand regimul constitutional al drepturilor fundamentale, inclusiv inregistrari audio si video sau date statistice.
    ..............................................................
    (8) Hotararea se comunica partilor in termen de 30 de zile de la adoptare si produce efecte de la data comunicarii."

    2. La articolul 24, alineatele (1)-(3) vor avea urmatorul cuprins:

    "Art. 24. - (1) Propunerile nominale pentru Colegiul director se inainteaza birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, cu 60 de zile inainte de data la care mandatele vor deveni vacante. Propunerile vor fi insotite de: curriculum vitae, cazier judiciar si declaratii pe propria raspundere ale candidatilor din care sa reiasa ca nu se incadreaza in prevederile art. 23 alin. (3) lit. e) si f).

    (2) Birourile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului publica pe paginile de internet ale Camerei Deputatilor si Senatului candidaturile depuse si inainteaza propunerile comisiilor permanente de specialitate, in vederea audierii candidatilor in sedinta comuna. in termen de 10 zile de la publicarea candidaturilor se pot depune la comisiile permanente de specialitate, in scris, obiectiuni argumentate cu privire la candidaturile depuse.

    (3) In urma audierii candidatilor, comisiile permanente de specialitate intocmesc un aviz comun, pe care il prezinta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, pana la data la care expira mandatele."

    3. La articolul 27, alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:

    "(4) Persoana interesata va prezenta fapte pe baza carora poate fi prezumata existenta unei discriminari directe sau indirecte, iar persoanei impotriva careia s-a formulat sesizarea ii revine sarcina de a dovedi ca nu a avut loc o incalcare a principiului egalitatii de tratament. In fata instantei se poate invoca orice mijloc de proba, respectand regimul constitutional al drepturilor fundamentale, inclusiv inregistrari audio si video sau date statistice."

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Sursa: costelgilca.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse UmaneOG nr. 137/2000egalitatea de sansediscriminaresanctiuni

Data aparitiei: 28 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificari privind discriminarea. Vezi noua lege! Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]