Fondul European de Ajustare la Globalizare: fonduri pentru salariatii concediati in strainatate

Contributiifondul de ajustaresalariati concediatiAustriasprijinconcediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Recent au fost facute plati semnificative catre mai multe tari (Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Romania, Spania si Suedia) din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG).

Suma totala de 24,3 de milioane de euro va ajuta 5.271 de lucratori din aceste tari sa se reincadreze in campul muncii, in urma concedierii lor dintr-o gama larga de sectoare, printre care cel al automobilelor, motocicletelor, telefoanelor mobile, produselor metalice, echipamentelor electronice si activitatilor sociale.
    
Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, László Andor, a declarat: "FEG este un instrument eficient in sprijinirea lucratorilor concediati ca urmare a schimbarilor din structura comertului mondial. S-a dovedit utilitatea sa in cazuri de concedieri in urma crizei economice. Comisia saluta faptul ca statele membre au convenit sa continue FEG pentru urmatoarea perioada de programare 2014-2020".

Defalcarea sumei de 24,3 de milioane de euro este urmatoarea:

8,2 de milioane de euro vor fi destinati ajutorarii a 2.416 de fosti lucratori ai companiei Nokia (1.000 in Finlanda si 1.416 in Romania) care si-au pierdut locurile de munca ca urmare a transferului liniilor de asamblare a telefoanelor mobile in tari asiatice. Pentru detalii suplimentare privind masurile propuse pentru ajutorarea lucratorilor concediati, a se vedea si IP/12/1122 si IP/12/1123.

5,5 de milioane de euro vor fi folositi pentru a sprijini 1.350 de fosti lucratori ai companiei Saab in Suedia. Concedierile sunt o consecinta a orientarii geografice a productiei catre Asia, datorita cererii crescande de autoturisme de pe pietele asiatice. Pentru detalii suplimentare privind masurile propuse pentru ajutorarea lucratorilor concediati, a se vedea si IP/12/1124.

5,2 de milioane de euro vor servi la sprijinirea unui numar de 350 de lucratori concediati in localitatea Steiermark din Austria. Concedierile in sectorul serviciilor sociale mobile (respectiv cele pentru persoanele cu handicap si asistenta mobila pentru tineret) sunt o consecinta a reducerii bugetelor sociale, ca urmare a crizei economice si financiare actuale. Pentru detalii suplimentare privind masurile propuse pentru ajutorarea lucratorilor concediati, a se vedea si IP/12/1119.

2,7 de milioane de euro vor sprijini un numar de 502 de lucratori concediati de zece producatori de motociclete, piese de schimb si componente pentru industria de motociclete si mopede in/din Italia, care este principalul centru de productie din Europa in acest sector. Concedierile sunt rezultatul scaderii cererii pentru astfel de vehicule in intreaga Europa. Pentru detalii suplimentare privind masurile propuse pentru ajutorarea lucratorilor concediati, a se vedea si IP/12/1120.

1,4 de milioane de euro  vor fi destinati ajutorarii a 153 de fosti lucratori ai Flextronics Danemarca, un producator de circuite imprimate. Concedierile sunt o consecinta directa a schimbarilor structurale majore intervenite in practicile comerciale mondiale, avand ca urmare deplasarea facilitatilor de productie pentru echipamente electronice catre Asia. in acest caz, sediul central (Singapore Flextronics) a decis inchiderea filialei daneze. Pentru detalii suplimentare privind masurile propuse pentru ajutorarea lucratorilor concediati, a se vedea si IP/12/1121.

1,3 de milioane de euro vor oferi sprijin unui numar de 500 de lucratori concediati de producatorii spanioli de produse prefabricate din metal. Sectorul de produse metalice este un furnizor major pentru o gama larga de industrii prelucratoare, in special din sectorul constructiilor navale, al constructiilor in general si al productiei de autovehicule. Toate aceste activitati au fost influentate in mod semnificativ pe teritoriul UE de criza economica, lucru demonstrat in cererile anterioare de sprijin din partea FEG. Pentru detalii suplimentare privind masurile propuse pentru ajutorarea lucratorilor concediati, a se vedea si IP/12/1125.

Aceste plati sunt rezultatul propunerilor facute de catre Comisie Parlamentului European si Consiliului de Ministri, in urma cererilor de interventie a FEG depuse de catre tarile in cauza. Consiliul si Parlamentul au aprobat aceste propuneri, lucru care a dus la eliberarea fondurilor.

Sursa: IMM Romania



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiifondul de ajustaresalariati concediatiAustriasprijinconcediere

Data aparitiei: 26 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Fondul European de Ajustare la Globalizare: fonduri pentru salariatii concediati in strainatate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]