In atentia celor care obtin venituri din drepturi de autor. Declaratia 112

Formulare si Adeverintedeclaratia 112formularul 112drepturi de autor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom analiza mai jos cazul unei societati cu doi angajati, perioada fiscala pentru declararea obligatiilor salariale fiind trimestrul calendaristic. In luna ianuarie si februarie este platit un colaborator pe drepturi de autor (este angajat intr-o alta societate). Avand in vedere ca impozitul aferent drepturilor de autor este declarat in declaratia112 pe ianuarie si februarie, vom stabili cum declara angajatorul obligatiile salariale in aprilie, dat fiind faptul ca nu poate depune doua declaratii 112 aferente lunilor ianuarie si februarie.


Solutia consultantului:

Conform art. 296 indice 19 alin. (1) persoanele fizice si juridice prevazute la art. 296 indice 3 lit. e), la care isi desfasoara activitatea sau se afla in concediu medical persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b), si entitatile prevazute la art. 296 indice 3 lit. f) si g) sunt obligate sa depuna lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributiile, Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Asadar, regula este declararea lunara a contributiilor pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza.

Prin exceptie, in conformitate cu prevederile alin. (1 indice 1) al aceluiasi articol, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2), in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun trimestrial Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta fiecarei luni a trimestrului, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.

In speta prezentata, nu puteti depune pentru lunile ianuarie si februarie o declaratie in lunile februarie, respectiv martie cu veniturile din drepturile de autor si, pentru aceleasi perioade cate o declaratie in luna aprilie cu veniturile din salarii intrucat veti primi mesajul de eroare -  a mai fost depusa o declaratie valida pentru aceeasi perioada.

In conformitate cu prevederile art. 296 indice 19 alin. (1 indice 2) depunerea trimestriala a declaratiei consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru.

Avand in vedere cele mai sus expuse, consideram ca, pentru perioada ianuarie - martie trebuiau depuse cate o declaratie in care se includ toate obligatiile ce se declara prin acest formular, in cazul prezentat veniturile din salarii si din drepturi de autor.

In consecinta, daca pentru lunile ianuarie si februarie ati depus formularul 112 fara a cuprinde si obligatiile aferente salariilor, pentru corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale se vor depune declaratii rectificative.



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formulare si Adeverintedeclaratia 112formularul 112drepturi de autor

Data aparitiei: 20 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In atentia celor care obtin venituri din drepturi de autor. Declaratia 112 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]