Detasat in Romania: Ce documente se depun

DiurnaDelegareDetasaredocumentul portabil A1declaratia 112RomaniadetasatItalia
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Documentul portabil A1 se elibereaza in aplicarea prevederilor Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si cele ale Regulamentului (CE) 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009, regulamente care se aplica in relatia dintre statele membre UE, Spatiul Economic European (SEE) si Elvetia.

Conform art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentului (CE) 883/2004, sub rezerva articolelor 12-16 persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv. Astfel, regula este ca salariatii vor datora contributii sociale in statul in care presteaza activitate cu exceptia situatiilor stabilite la art. 12-16 din regulament.

In situatia existentei unei detasari in sensul art. 12 din Regulament, salariatul poate ramane supus legislatiei din statul membru din care este detasat pe o perioada de 24 de luni daca sunt indeplinite conditiile impuse de Regulament.

Pentru ca salariatul detasat in sensul art. 12 din Regulament sa ramana supus legislatiei de securitate sociala din statul membru din care este detasat(Italia), angajatorul din Italia trebuie sa obtina documentul portabil A1.

Obtinerea documentului portabil A1 nu este obligatorie dar, in lipsa lui, se datoreaza in Romania contributiile sociale.

Daca salariatului detasat in Romania i s-a eliberat documentul portabil A1 de institutia competenta din Italia nu se datoreaza contributii sociale in Romania pe perioada inscrisa in formular.

In acest caz salariatul are obligatia sa declare impozitul pe venit datorat in formularul 224.
 
Conform art. 296 indice 19  alin.(1 indice 10) din Codul fiscal , persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b), care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii de la angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, au obligatia sa depuna declaratia prevazuta la alin. (1) si sa achite contributiile sociale ale angajatorului si pe cele individuale numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul.

Potrivit art. 296 indice 19 alin.(1 indice 12) din Codul fiscal , daca intre angajatorii prevazuti la alin. (1 indice 9) si (1 indice 10) si persoanele prevazute la art. 2963 lit. a) si b) nu au fost incheiate acorduri, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajatori, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei prevazute la alin. (1) revine angajatorilor. Declaratia se poate depune direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit.

Asadar, daca salariatul nu are documentul portabil A1 declaratia 112 poate fi depusa de salariat daca a incheiat cu angajatorul un acord in acest sens, situatie in care formularul 224 nu se mai depune.

Daca nu se incheie un acord intre salariat si angajator, angajatorul din Italia are obligatia de a se inregistra fiscal in Romania si de a depune formularul 112, situatie in care salariatul declara impozitul pe venit in formularul 224.

Conform art. 60 alin. (1) din Codul fiscal , contribuabililor care isi desfasoara activitatea in Romania si care obtin venituri sub forma de salarii din strainatate, precum si persoanelor fizice romane care obtin venituri din salarii, ca urmare a activitatii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare le sunt aplicabile prevederile prezentului articol.

La alin. (4) al aceluiasi articol se prevede ca persoana fizica, juridica sau orice alta entitate la care contribuabilul isi desfasoara activitatea, potrivit alin. (1), este obligata sa ofere informatii organului fiscal competent referitoare la data inceperii desfasurarii activitatii de catre contribuabil si, respectiv, a incetarii acesteia, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, cu exceptia situatiei in care indeplineste obligatia privind calculul, retinerea si virarea impozitului pe veniturile din salarii, potrivit alin. (3).

Astfel, in baza acestor dispozitii legale angajatorul din Romania are obligatia sa depuna formularul 222 la data inceperii desfasurarii activitatii de catre contribuabil si, respectiv, a incetarii acesteia, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, cu exceptia situatiei in care indeplineste obligatia privind calculul, retinerea si virarea impozitului pe veniturile din salarii, potrivit alin. (3).

Alin. (3) se refera la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate in Romania, precum si reprezentantele organismelor internationale ori reprezentantele societatilor comerciale si ale organizatiilor economice straine, autorizate potrivit legii sa isi desfasoare activitatea in Romania, pot opta ca pentru angajatii acestora, care realizeaza venituri din salarii impozabile in Romania, sa indeplineasca obligatiile privind calculul, retinerea si virarea impozitului pe veniturile din salarii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
DiurnaDelegareDetasaredocumentul portabil A1declaratia 112RomaniadetasatItalia

Data aparitiei: 20 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasat in Romania: Ce documente se depun Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]