Concediu medical. Refuzul justificat

concediu medicalconcedii medicale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
 
 
Care sunt modalitatile legale de  reducere a  numarului de concedii medicale stiind ca multe dintre acestea sunt acordate de catre medicii de familie "la mica intelegere"?
 
Raspuns:
 
 
Certificatul de concediu medical reprezinta documentul eliberat de medicul cu autorizatie de libera practica valabila, care isi desfasoara activitatea in cadrul unei unitati sanitare de stat sau privata, prin care se acorda concediul medical.

Actul normativ care reglementeaza modalitatea de acordare a unui concediu medical este Ordinul comun al M.S. si al C.N.A.S. nr. 233/125/2006 si prevede cateva reguli privind utilizarea si completarea certificatelor medicale. Este important sa cunoasteti elementele de legalitate ce caracterizeaza certificatele medicale, intrucat acestea constituie pentru angajatori ordin de plata care genereaza obligatia de plata a unei indemnizatii de asigurari sociale.

Iata ce reprezinta cateva strategii utilizate frecvent in practica acordarii certificatelor medicale fictive si ce trebuie sa stiti pentru a le combate:

a) daca concediile medicale sunt intrerupte (se prezinta doua certificate medicale care indica doua concedii medicale la intervale scurte de timp) ele se iau in considerare separat. Prin urmare, angajatorul va plati indemnizatia pentru primele zile ale fiecarui concediu din fondul de salarii.

b) daca concediile medicale se acorda consecutiv, pentru afectiuni diferite, de asemenea acestea au un regim de remunerare distinct, primele zile ale fiecarui concediu fiind remunerate din fondul de salarii de catre angajator;

c) daca un concediu medical a avut o durata indelungata, prelungirea sa peste 91 de zile calendaristice va necesita avizul medicului expert al asigurarilor sociale, fara de care salariatul nu mai poate beneficia de acest drept de asigurari sociale;

d) daca un concediu medical a fost acordat ca urmare a unui accident de munca, platitorul va obtine avizul inspectoratului teritorial de munca, iar in cazul bolilor profesionale, de la directia de sanatate publica;

e) daca certificatul de concediu medical este eliberat pentru acordarea unui concediu de risc maternal, el va cuprinde avizul si medicului de medicina muncii care a participat la evaluarea locului de munca si a constat imposibilitatea adaptarii conditiilor de munca la starea de sanatate a asiguratei;

Pentru a fi eficienti in combaterea tendintei mult prea lejere a medicilor in a acorda concedii medicale, aveti la indemana refuzul justificat la plata a indemnizatiei.
Atentie! Exercitarea acestui drept trebuie facuta cu prudenta, intrucat abuzurile angajatorului pot atrage aplicarea unei sanctiuni contraventionale cuprinsa intre 1.000 lei si 2.500 lei.

Ce refuzuri ar putea fi considerate justificate?

Potrivit normelor de aplicare a OUG 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor de concediu medical urmatoarele situatii:

• nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
• nu este indeplinita conditia stagiului complet de cotizare;
• nu sunt completate toate rubricile din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
• certificatul de concediu medical nu este prezentat in termenele prevazute de lege;
• certificatul de concediu medical este acordat retroactiv  (in afara situatiilor internarii in spital, a imbolnavirilor in strainatate si a aplicarii unui aparat ghipsat).
• certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute norme, in functie de afectiune;
• plata indemnizatiei de concediu medical este amanata, ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;
• alte situatii similare temeinic fundamentate.

Responsabilitatea datelor inscrise in certificatele de concediu medical revine medicului care le elibereaza, iar necompletarea sau completarea eronata a acestora atrag neplata indemnizatiei, fapt pe care trebuie sa il constatati dvs.

Totodata, pentru a limita acordarea abuziva a concediilor medicale puteti solicita controlul modului de aplicare a concediilor medicale si al eliberarii certificatelor de concediu medical. Controlul se realizeaza ca urmare a sesizarii CNAS sau a caselor teritoriale de sanatate. De asemenea, sub aspect profesional, activitatea cadrelor medicale este supusa procedurilor de evaluarea a Colegiului medicilor.

In afara de calea administrativa a sesizarii organelor abilitate, aveti posibilitatea de a-l  notifica pe medicul in cauza cu privire la aspectele sesizate.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medicalconcedii medicale

Data aparitiei: 19 Martie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical. Refuzul justificat Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]