Exceptii cu privire la perioada si indemnizatia de somaj

ContributiiLegea 76/2002somajexceptii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit art. 39 din Legea 76/2002 indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Fata de aceasta reglementare a Legii 76/2002 a existat o derogare reglementata prin OUG 28/2009 si aprobata cu modificari prin Legea 268/2009 astfel:
a) persoanelor care au obtinut statut de somer pana la sfarsitul anului 2009 au beneficiat de prelungirea duratei de somaj cu 3 luni;
b) somerii care beneficiau de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a OUG 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv:
c) pentru somerii pentru care, la data intrarii in vigoare a OUG 28/2009 plata indemnizatiei de somaj era suspendata in conditiile legii, la data repunerii in plata a dreptului la indemnizatia de somaj, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, s-a prelungit cu 3 luni.

Si in anul 2010 a existat un act normativ pentru reglementarea unor masuri de protectie sociala, OUG 4/2010 , insa de aceasta data, actul normativ nu a mai modificat durata somajului ci a reglementat recunoasterea somajului tehnic ca fiind stagiu de cotizare la valoarea salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Prin urmare, in situatia in care in anul 2010 angajatorii intampinau probleme economice ce ii obligau sa suspende contractele de munca ale salariatilor pentru motive economice, tehnologice, structurare sau similare, pe aceasta durata angajatorii pentru salariatii respectivi, au fost scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile in perioada februarie - decembrie 2010, inclusiv.

In perioada de suspendare a CIM-urilor, pentru stabilirea si calculul indemnizatiei de somaj prevazute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a utilzat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare.

Perioada in care salariatii au realizat stagiu de cotizare fara plata contributiei, s-a luat in calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii pentru acordarea indemnizatiei de somaj, prevazuta la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si la realizarea stagiului minim de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj.

Acestea au fost exceptiile cu privire la perioada si indemnizatia de somaj.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ContributiiLegea 76/2002somajexceptii

Data aparitiei: 18 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Exceptii cu privire la perioada si indemnizatia de somaj Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]