Atentie: Ce inseamna Nivelul de pregatire la angajarea unei persoane

Angajare si Concedierenivel de pregatireformare profesionalacalificare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ocuparea functiilor/meseriilor din COR se realizeaza in baza calificarii/specializarii detinute de candidatul la post, cu exceptia acelor ocupatii pentru care nu este necesara calificarea. Astfel, pentru angajarea intr-o functie/ocupatie conform COR este necesara o anumita formare profesionala necesara desfasurarii activitatii respective, dobandita fie in cadrul invatamantului prin sistemul national de invatamant (la ora actuala este reglementat prin Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale), cat si prin programe de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor, conform O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Normelor de aplicare ale O.G. nr. 129/2000, aprobate prin H.G. nr. 522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca prin sistemul national de invatamant persoana a dobandit o calificare, va putea fi angajata in functia corespunzatoare calificarii obtinute.

Potrivit dispozitiilor art. 7 alin. (1) teza I din O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor se organizeaza in mod distinct pe niveluri de pregatire, profesii, ocupatii, meserii si specialitati, tinandu-se seama de nevoile angajatorilor, de competentele de baza ale adultilor, de cerintele posturilor pe care acestia le ocupa si de posibilitatile lor de promovare sau de incadrare in munca, precum si de cerintele de pe piata muncii si aspiratiile adultilor.

Nivelurile de pregatire reprezinta nivelurile de calificare stabilite prin Registrul national al calificarilor profesionale din Romania, care se aproba prin hotarare a Guvernului, astfel cum prevede art. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, aprobate prin H.G. nr. 522/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca pana la intrarea in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la alin. (1) se utilizeaza nivelurile de calificare prevazute in anexa nr. 1.

Pana la acest moment nu a intrat in vigoare hotararea privind Registrul national al calificarilor profesionale din Romania, asa incat se utilizeaza nivelurile de calificare prevazute in anexa nr. 1 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, aprobate prin H.G. nr. 522/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Va prezentam aceste niveluri astfel cum sunt prevazute in aceste norme:

Nivelul 1

Persoana este responsabila de executia propriei activitati. Munca presupune in special activitati simple, de rutina.
Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: de regula, invatamant obligatoriu si formare profesionala. Formarea profesionala este dobandita fie in cadrul invatamantului profesional prin scoala de arte si meserii, fie printr-un program de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor.

Nivelul 2

Persoana este responsabila de executia propriei activitati. In plus exista o responsabilitate colectiva in cadrul activitatilor desfasurate, care presupune colaborarea cu colegii. Munca presupune o gama larga de activitati realizate in contexte variate. Unele dintre aceste activitati sunt complexe sau nerutiniere.

Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: cel putin invatamant obligatoriu si calificare profesionala prin invatamantul profesional - scoala profesionala - sau prin programe de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor.

Nivelul 3

Persoana este responsabila de executia propriei activitati, dar si de realizarea sarcinilor incredintate grupului din care face parte, avand atributii de coordonare si control. Munca presupune o gama larga de activitati complexe, nerutiniere, realizate in contexte variate.

Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: invatamant liceal - filiera tehnologica si vocationala sau invatamant postliceal ori invatamant liceal si program de formare profesionala de specialitate in sistemul de formare profesionala a adultilor.

Nivelul 4

Persoana este responsabila de executia propriei activitati, dar si de realizarea sarcinilor incredintate grupului din care face parte, putand desfasura si activitati de tip managerial. Munca presupune aplicarea cunostintelor intr-o gama larga de activitati complexe, realizate intr-o mare varietate de contexte, implicand combinarea de proceduri diverse sau definirea altora noi.

Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: formare tehnica postsecundara prin invatamant universitar.

Nivelul 5

Persoana este responsabila de executia activitatilor proprii si ale grupului pe care il conduce, avand o autonomie personala ridicata. Munca presupune aplicarea unui complex de principii fundamentale intr-o larga varietate de contexte, adesea imprevizibile. Presupune cunostinte si competente de nivel inalt atat legate de domeniile ocupationale, cat si independente de aceste domenii. Caracteristici esentiale ale nivelului sunt: capacitatile de analiza, diagnoza, structurare, planificare, executie si evaluare.

Formarea profesionala care ofera acces la acest nivel: invatamant universitar si postuniversitar.

Prin urmare functia de cercetator in chimie poate fi ocupata de catre o persoan cu pregatire profesionala corespunzatoare.

Asadar, o functie/ocupatie va putea fi ocupata de catre persoana care are nivelul de studii si competentele necesare potrivit legii si fisei postului.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concedierenivel de pregatireformare profesionalacalificare

Data aparitiei: 13 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atentie: Ce inseamna Nivelul de pregatire la angajarea unei persoane Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]