Masurile UE care vor usura viata IMM-urilor

Contract de MuncaIMM-uriacte legislativeUEtop 10legislatie europeana
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Noi masuri din partea UE ar putea modifica semnificativ modul actual in care functioneaza legislativa privitoare la IMM-uri. Astfel, Uniunea Europeana a stabilit deja care sunt cele mai impovaratoare 10 acte legislative care ingreuneaza modul de functionare si dezvoltare a IMM-urilor la ora actuala.

Cele 20,8 milioane de intreprinderi europene mici si mijlocii (IMM-uri) creeaza 85 % din toate locurile de munca noi din Europa, angajand 2/3 din forta de munca a UE si contribuind in mod semnificativ la inovare si la cresterea economica. Conform principiului "sa gandesti mai intai la scara mica" si in concordanta cu Small Business Act din 2008, Comisia a pus IMM-urile in centrul agendei sale de reglementare inteligenta pentru sprijinirea cresterii economice si a crearii de locuri de munca in Europa.

In urma unei ample consultari lansate de Comisie, in jur de 1.000 de IMM-uri si organizatii cu scop lucrativ au identificat topul 10 al celor mai impovaratoare acte legislative ale UE.

Scopul acestei consultari ample a fost acela de a determina in ce mod legislatia UE ar putea stingheri crearea de locuri de munca si cresterea economica si de a identifica domeniile sau aspectele care ar putea necesita o examinare mai atenta si actiuni suplimentare. Potrivit rezultatelor publicate astazi, IMM-urile considera ca cele mai mari dificultati si costuri decurg din normele referitoare la legislatia REACH, taxa pe valoarea adaugata, siguranta produselor, recunoasterea calificarilor profesionale, protectia datelor, legislatia in domeniul deseurilor, legislatia in legatura cu piata fortei de munca, aparatura de inregistrare in transportul rutier, achizitiile publice si codul vamal modernizat.

Fara a se indoi de necesitatea generala de a dispune de norme valabile la nivel european in aceste domenii, Comisia va aborda temeinic aceste preocupari prin intermediul noului Program privind adecvarea si calitatea reglementarilor (REFIT1) lansat in decembrie 2012 (IP/12/1349). Prin intermediul acestui program, acquis-ul de reglementare al UE este supus unei verificari pentru a se determina daca acesta contine sarcini grele, diferente si aspecte ineficiente, in vederea evaluarii si, daca este necesar, a revizuirii actelor legislative in cazul carora este nevoie de actiune. Comisia va anunta actiunile ulterioare pana in luna iunie a anului 2013, urmand sa tina seama si de rezultatul proceselor legislative aflate in curs.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat: "Comisia se asigura ca legislatia UE isi indeplineste scopul si ajuta intreprinderile europene in eforturile lor de crestere economica si de creare a locurilor de munca. Acesta este motivul pentru care elaboram politici care au in centrul lor preocuparea pentru o reglementare inteligenta. Acesta este si motivul pentru care dorim sa facem mai usoara viata intreprinderilor noastre mici si mijlocii, care sunt cele mai importante motoare pentru economia Europei. Vreau sa multumesc tuturor celor care au contribuit la identificarea celor mai impovaratoare acte legislative. Ne vom stradui sa nu va inselam asteptarile."

Antonio Tajani, vicepresedintele Comisiei Europene si responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a adaugat: "IMM-urile creeaza cea mai mare parte din toate locurile de munca noi din Europa, reprezentand astfel solutia-cheie de iesire din aceasta criza. Atunci cand elaboram legislatia, trebuie sa avem in vedere IMM-urile (si, mai ales, noii intreprinzatori): aceasta legislatie trebuie sa fie inteligenta, sa fie simpla si sa fie stabila. Cu cat le ascultam mai bine preocuparile, cu atat IMM-urile ne pot ajuta mai mult sa revenim la crestere economica."
    
IMM-urile au identificat un top al celor mai impovaratoare 10 acte legislative ale UE, si anume:

    REACH (inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice)

    TVA - legislatia in domeniul taxei pe valoarea adaugata

    Pachetul privind siguranta generala a produselor si supravegherea pietei

    Recunoasterea calificarilor profesionale

    Transferurile de deseuri - legislatia-cadru privind deseurile - lista deseurilor si a deseurilor periculoase

    Legislatia in legatura cu piata fortei de munca

    Protectia datelor

    Timpul de lucru

    Aparatura de inregistrare in transportul rutier (privind timpul de conducere si perioadele de repaus)

    Procedurile de atribuire a contractelor de achizitii publice (contractele de lucrari publice, de aprovizionare si de servicii)

    Codul vamal modernizat


In numeroase dintre aceste domenii (de exemplu, calificarile profesionale, protectia datelor, achizitiile publice etc.), Comisia a intreprins deja noi actiuni de imbunatatire si de simplificare a legislatiei UE (a se vedea MEMO/12/974).

Dupa cum s-a putut observa, de asemenea, in urma consultarii, intreprinderile mici considera ca reducerea termenelor de plata, realizata in temeiul directivei privind platile intarziate care intra in vigoare la 16 martie 2013 (IP/12/1071), constituie una dintre cele mai reusite imbunatatiri de ordin juridic, alaturi de initiativa de a permite IMM-urilor sa beneficieze de regimuri de contabilitate/de audit simplificate.

Sursa: Comisia Europeana


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de MuncaIMM-uriacte legislativeUEtop 10legislatie europeana

Data aparitiei: 11 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Masurile UE care vor usura viata IMM-urilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]