Model Contract Individual de Munca 2023 - ce trebuie sa stii

contract individual de munca modelcontract individual de muncamodel cim 2023
Model Contract Individual de Munca 2023 - ce trebuie sa stii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit art. 10 din Codul muncii, "contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu".
 
Contractul individual de munca - Obligatia de informare la incheierea contractului individual de munca - care sunt noile prevederi? Posibilitatea de a solicita despagubiri in cazul candidatului caruia nu i s-au oferit toate aceste informatii. Clauze obligatorii in contractul de munca – ce aduce nou Legea nr. 283/2022? Specificarea distincta a veniturilor salariale, detalii AICI >>>

Va informam ca Ordinul nr. 2.171/2022 al ministrului muncii si solidaritatii sociale pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1180 din 9 decembrie 2022, ceea ce inseamna ca a intrat in vigoare si produce efecte.
 
Noul MODEL CIM il poti vedea mai jos.

Descarca ACUM - Model Contract Individual de Munca 2023


Ca orice contract, contractul de munca este rezultatul acordului de vointe dintre cele doua parti, intre care se incheie. Angajatorul si salariatul negociaza si, ajunsi la un acord, incheie contractul de munca. Atat de simplu? Nu. Contractul de munca nu seamana cu celelalte contracte. In cazul contractului de munca, prevederile legale sunt foarte restrictive.

Contract individual de munca 2023


Partile nu pot negocia orice si nu pot cuprinde in contractul incheiat orice clauze.Codul muncii prevede chiar ca stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei (art. 260 alin. (1) lit. d)).

Pe langa aceasta sanctiune contraventionala, clauzele respective se vor considera nescrise, deci se vor aplica in locul lor dispozitiile legii.

Capacitatea deplina de a incheia un contract individual de munca se dobandeste la implinirea varstei de 16 ani (art. 13 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Varsta minima de incadrare in munca este, potrivit art. 45 alin. (4) din Constitutie, de 15 ani. In concordanta cu aceasta norma constitutionala, art. 13 alin. (2) stabileste ca persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

Cele 158 de motive pentru care puteti fi amendat de Inspectia Muncii! Va prezentam lista completa a neregulilor pe care le poate sanctiona ITM-ul!
Temeiuri legale, explicatii utile, cuantumul amenzilor! Evitati aceste nereguli si sunteti protejat 100%in cazul unui control, detalii AICI >>>

Prin urmare, intre 15 si 16 ani persoana dispune de o capacitate restransa de a se incadra in munca.

Acordul trebuie dat de ambii parinti (cu exceptia faptului cand unul dintre ei este decazut din drepturile parintesti, pus sub interdictie sau se afla in neputinta, din orice imprejurare, de a-si manifesta vointa). In ipoteza ca intre parinti nu se realizeaza un acord, hotararea cu privire la incuviintarea incheierii contractului de munca se ia de catre cutoritatea tutelara.

Nu pot incheia un contract de munca (orice contract individual de munca) in calitate de salariat:

- minorii in varsta de pana la 15 ani (art. 3 alin. (3) din Codul muncii, republicat);
- persoanele puse sub interdictie judecatoreasca din cauza alienatiei sau debilitatii mintale (chiar daca au peste 16 ani).

In mod traditional, contractul individual de munca se considera ca are caracter consensual, adica, independent de eventuala sanctiune contraventionala aplicata angajatorului, el producea efecte juridice chiar si daca nu era incheiat in forma scrisa. Legea nr. 40/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 225 din 31 martie 2011, a modificat aceasta regula. In prezent, potrivit art. 16 alin. (1) in noua sa redactare, „Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana.

Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului”.In prezent, contractul de munca neincheiat in forma scrisa este nul absolut si nu poate produce niciun efect juridic.

Angajatorul este obligat ca anterior inceperii activitatii sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Neindeplinirea obligatiei angajatorului de a-i inmana salariatului un exemplar din contractul individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 lei (art. 260 alin. (1) lit. p) din Codul muncii, republicat).

Sintetizand, ordinea etapelor necesare la incheierea contractului de munca este:1. redactarea contractului de munca in scris;2. inmanarea unui exemplar salariatului;3. inregistrarea contractului in REVISAL;4. inceperea activitatii.In anumite situatii, contractul de munca este valabil numai daca este insotit de o serie de documente, cel mai adesea acte administrative, solicitate prin lege in anumite domenii.
 
Inspectorii de munca nu va vor putea surprinde cu nimic! Va oferim informatii complete despre controlul ITM!
Lista completa o gasiti in lucrarea ITM in control. Totul despre gestionarea corecta a raporturilor de munca, DETALII AICI >>>
 

Contract individual de munca 2023. Documente obligatorii


La incheierea contractului individual de munca veti avea in vedere verificarea sustinerilor salariatului prin prezentarea de documente doveditoare ale acestora.

Ca angajator, solicitati anumite acte corespunzatoare propriilor interese, pentru a verifica daca respectivul candidat la angajare corespunde.

1. cartea de identitate (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005);
2. adeverinta de la angajatorul precedent, care sa ateste activitatea desfasurata la acesta, vechimea in munca, in meserie sau in specialitate. Angajatorul are obligatia de a elibera aceasta adeverinta, potrivit art. 34 alin. (5) din Codul muncii;
3. curicullum vitae, modelul comun european (Hotararea Guvernului nr. 1021/2004);
4. diplome de studii;
5. avize, autorizatii;
6. avizul sau certificatul medical;
7. cazierul judiciar (Hotararea Guvernului nr. 1.373/2004) - pentru cei ce urmeaza a fi angajati gestionari, vor prezenta o dovada eliberata de agentul economic, autoritatea sau institutia publica in care a fost anterior incadrat, din care sa rezulte ca nu a produs pagube sau in situatia in care a produs, natura acestora si daca ele au fost acoperite (art. 6 din Legea 22/1969).
8. nota de lichidare daca persoana a mai fost angajata, din care rezulta situatia debitelor la angajatorul precedent;
9. fisa de evaluare a performantelor profesionale individuale din anul anterior (fotocopie), respectiv recomandare de la angajatorul precedent.

Daca persoana se incadreaza in munca pentru prima data, recomandarea se va putea elibera de catre unitatea de invatamant absolvita.
 


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract individual de munca modelcontract individual de muncamodel cim 2023

Data aparitiei: 06 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Model Contract Individual de Munca 2023 - ce trebuie sa stii Nota: 3.36 din 5 - 92 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]