Legea pensiilor va fi gata in curand. Punctul de pensie a crescut la 1.100 lei

legea pensiilor 2018pilonul II optional iulie 2018contributie pilonul 2 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 2 iulie 2018:

De la 1 iulie punctul de pensie se majoreaza cu 10%, de la 1.000 de lei pana la 1.100 lei, in valoare neta, iar pensia minima garantata se majoreaza cu 23%, de la 520 lei pana la 640 lei.

Despre Pilonul II de pensii, desfiintarea sau nationalizarea acestuia s-a tot discutat in ultima vreme si potrivit informatiilor puse la dispozitie de Guvern si ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, se vor petrece anumite schimbari incepand cu 1 iulie 2018.

Pilonul II de pensii - ce se va petrece?

Incepand cu 1 iulie Pilonul II de pensii devine optional, conform declaratiilor ministrului muncii, iar punctul de pensie va creste la 1.100 de lei. Vasilescu a mai precizat, conform capital.ro, ca legea pensiilor va fi gata in aproximativ o luna, dar va fi greu sa multumeasca pe toata lumea.

"Intr-o luna vom scoate Legea pensiilor in dezbatere publica si atunci va fi un val de declaratii pe legea respectiva. Probabil ca nu vom multumi pe toata lumea. (...) Este clar ca in momentul in care va aparea legea vor fi dezbateri furtunoase pe ea, dar nu trebuie sa uitam ca am pornit de la un principiu: pensiile sa creasca si sa asigure un trai decent pensionarilor din Romania. Asa cum sunt pensiile la ora actuala, din pacate, sunt foarte multe persoane in risc de saracie si de excluziune sociala. Iata, de la 1 iulie punctul de pensie creste de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, evident ca trebuie schimbati fluturasii si, de asemenea, avem pensia minima care creste de la 520 de lei la 640 de lei, exact cum scrie in programul de guvernare", a declarat Olguta Vasilescu.  


Pilonul II de PENSII. Se va desfiinta sau nationaliza? Ce se intampla cu contributiile romanilor din ultimii 10 ani >>>


Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) sustine, intr-un comunicat de presa, ca nu Pilonul II de pensii trebuie sa fie obligatoriu, in continuare:

"Din informatiile publice prezentate de reprezentantii Guvernului in ultima perioada, rezulta ca de la 1 iulie 2018, contributia la pilonul II de pensii administrate privat va devenii optionala.

Reamintim ca potrivit dispozitiilor art. II din  OUG nr.82/2017[1] „ Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contributie la fondul de pensii este de 3,75%.” ceea ce reprezinta o reduce a contributiei de la 5,1%.

I. BENEFICIILE PILONULUI II DE PENSII

Pilonul II de pensii investeste fondurile in numele participantilor, astfel incat activele sa aduca randamente. Activele, impreuna cu randamentul investitional, sunt returnate participantilor la varsta pensionarii sub forma de pensie, completand veniturile din pensia de stat. De asemenea, dreptul la pensia privata se mosteneste, in caz de deces.

Acest model de economisire pentru pensionare este uzual in majoritatea tarilor dezvoltate si reprezinta principala forma de asigurare a unui trai decent la pensionare in multe dintre acestea. Este vital ca Pilonul II sa completeze Pilonul I de pensii, care se bazeaza pe un sistem de transfer al contributiilor actualilor angajati catre actualii pensionari, sistem care este susceptibil riscului demografic

Dupa 10 ani de activitate a Pilonului II, acesta a generat un randament mediu anual de 8,15%, avand active nete de 42,7 miliarde de lei in beneficiul a 7,1 milioane de asigurati[2].


II. Probleme identificate in situatia stoparii contributiilor catre pilonul ii de pensii


    Nerespectarea calendarului de crestere a contributiilor

Potrivit art. 43 alin. 3 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat “ In termen de 9 ani de la inceperea activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii se majoreaza la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an pana in anul 2015 inclusiv, respectiv cu o crestere de 0,1 puncte procentuale in anul 2016 si cu o crestere de 0,9 puncte procentuale in anul 2017, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.”

In prezent, cota de contributie  este de 3,75%, ceea ce inseamna ca venituirle din pensiile administrate privat in cadrul Pilonului II vor fi mult mai mici pentru beneficiari la momentul in care vor incepe platile pentru pensia privata..

    Stoparea contributiilor la Pilonul II al pensiilor private obligatorii, din a doua jumatatea a anului 2018, face ca sumele deja platite sa devina nerelevante pentru pensia suplimentara, la momentul achitarii ei, chiar daca acestea nu sunt nationalizate.

    Fondurile de pensii private obligatorii nu vor mai putea sustine randamentele pozitive pentru beneficiari, in cazul stoparii contributiilor, sau isi vor retrage investitiile facute pe piata de captal din Romania.



PILONUL II DE PENSI PRIVATE OBLIGATORII

CNIPMMR sustine pastrarea contributiei la Pilonul II de pensii private obligatorii."


...mai multe aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea pensiilor 2018pilonul II optional iulie 2018contributie pilonul 2 2018

Data aparitiei: 02 Iulie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea pensiilor va fi gata in curand. Punctul de pensie a crescut la 1.100 lei Nota: 3.42 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]