Angajatori non UE si lipsa conventiilor cu Romania | Inregistrarea fiscala a veniturilor

inregistrare veniturideclaratia 090declaratia 112formularul 030vectorul fiscalnerezidenti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili mai jos care sunt prevederile legale pe care le aplicam in cazul in care un cetatean britanic a fost detasat de la angajtorul din SUA unde avea incheiat un contract de munca, in Romania. Intrucat angajatorul nu este din spatiul UE nu a fost posibila obtinerea formularului A1.

Pana in luna decembire 2012 inclusiv, pentru aceasta persoana au fost retinute si platite toate taxele angajat si angajator. In ceea ce priveste declararea acestor sume aceasta a fost efectuata in declaratia 224, asadar doar pentru o parte din contributii. Vom stabili astfel ce proceduri se vor urma in 2013 in ce priveste declararea contributiilor retinute.

Totodata,  in situatia in care persoana nu se inregistreaza direct, ci prin imputernicit, vom stabili unde se inregistreaza declaratia 090 si care va stampila care se va aplica in cadrul formularului amintit.


Solutia consultantului:

Conform art. 1 lit. a) din OANAF 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata  se aproba modelul si continutul formularelor:

a) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti stabiliti in spatiul comunitar, care se inregistreaza direct (090)", cod MFP 14.13.01.10.11/n, prevazuta in anexa nr. 1;

Asadar, declaratia 090 se depune de contribuabilii nerezidenti stabiliti in spatial comunitar.

In situatia expusa intelegem ca angajatorul este stabilit intr-un stat care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale.
Conform art. 296 indice 19 alin.  (1 indice 9), persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b) care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii de la angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor depun declaratia prevazuta la alin. (1), direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit, si achita contributiile sociale ale angajatorului si cele individuale, numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul; aceleasi obligatii le au si persoanele fizice romane care obtin venituri din salarii, ca urmare a activitatii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate in Romania, in cazul in care misiunile si posturile respective nu opteaza pentru indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a contributiilor sociale.

Asadar, in situatia expusa contributiile sociale se declara in declaratia 112. Daca exista acord al salariatului cu angajatorul, salariatul trebuie sa se inregistreze fiscal in vederea depunerii declaratiei 112.

In conformitate cu Procedura de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii aprobata prin OANAF 17/2013, lit. A :

A. Inregistrarea acordurilor incheiate cu angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale.

1. Persoanele fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii de la angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale au obligatia inregistrarii acordurilor referitoare la declararea si plata contributiilor sociale obligatorii la organul fiscal competent.

2. Organul fiscal competent este:

a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea care constituie sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.

3. Persoanele fizice romane, precum si persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP) depun la organul fiscal competent:

- formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul E "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale;
- o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.

4. Persoanele fizice nerezidente, care nu detin cod numeric personal, depun la organul fiscal competent:

- formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine", in vederea inregistrarii fiscale si/sau actualizarii vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul E "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale;
- o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.
Astfel, salariatul, in functie de situatie, se va inregistra fiscal, fie prin depunerea formularului 020, fie prin depunerea formularului 030.

Daca angajatorul si salariatul nu incheie un acord in baza art. 296 indice 19 alin.  (1 indice 9) din Codul fiscal , angajatorul are obligatia de a se inregistra fiscal in Romania insa nu prin declaratia 090 intrucat nu este stabilit in spatiul comunitar ci prin depunerea, numai prin imputernicit, a formularului 010 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica in baza prevederilor pct. 3 lit. b)  a Anexei nr. 2 OANAF 17/2013.


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrare veniturideclaratia 090declaratia 112formularul 030vectorul fiscalnerezidenti

Data aparitiei: 12 Februarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatori non UE si lipsa conventiilor cu Romania | Inregistrarea fiscala a veniturilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]