Salarii personal didactic. Ce salarii au profesorii in 2020 si noile grile de salarizare in invatamant

salarizarepersonal didacticincadrarenorma
Salarii personal didactic. Ce salarii au profesorii in 2020 si noile grile de salarizare in invatamant
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariile in invatamant au fost majorate la inceputul anului cu cea de-a doua transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018. 
 
 Recent a fost votat proiectul de lege pentru aprobarea rectificarii bugetare, cu amendamentele PSD, cu 242 voturi "pentru" si 147 voturi "impotriva" astfel ca ar urma sa se aplice o majorare si in luna septembrie 2020. Modificarile ar urma sa fie insa contestate la CCR, astfel ca majorarea ar putea sa nu se aplice in acest an. 
 
In noul proiect adoptat se prevad urmatoarele: 
 
"Art. 43 din oug 135/2020 care prevedea  <> a fost abrogat, asadar are loc majorarea salariilor de baza stabilite pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant cf. legii 153/2017". Practic, daca aceste amendamente intra in vigoare, salariile profesorilor vor fi majorate in 2020 la nivelul grilei de salarizare din 2022.
 
Potrivit grilei de salarizare, de la 1 septembrie 2020, un profesor cu grad didactic I si studii superioare de lunga durata, cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu brut de 5.517 lei pe luna. Acelasi profesor va avea 5.101 lei pe luna daca vechimea este intre 20 si 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de baza va fi de 4.372 de lei.
 
Pentru un profesor cu grad didactic II si studii superioare de lunga durata, a carui vechime este de 1-5 ani, salariul de baza va fi de 4.235 lei. Pentru acelasi grad si vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de baza va fi de 4.417 lei.
 
Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe luna, daca are studii superioare de lunga durata. Un institutor debutant (cu vechime de pana la un an) va avea salariul de baza de 4.089,la fel ca al unui profesor debutant.
 
Un invatator sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime si studii de nivel liceal, va avea un salariu de baza de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani, salariul va fi de 4.280 lei.
 Grilele de salarizare pot fi consultate la finalul acestui articol. 
 
ATENTIE! Puteti calcula salariile profesorilor in 2020 folosind CALCULATOR SALARII INVATAMANTClick aici!
 
 

Salariile de baza si gradatiile
 

Art. 10 din Legea-cadru 153/2017:
 
(1) Salariile de baza sunt diferentiate pe functii, grade/trepte si gradatii.
 
(2) Fiecarei functii, fiecarui grad/treapta profesionala ii corespund 5 gradatii, corespunzatoare transelor de vechime in munca, cu exceptia functiilor de demnitate publica si functiilor de conducere pentru care gradatia este inclusa in indemnizatia lunara/salariul de baza prevazut pentru aceste functii in anexele nr. I-IX, precum si a personalului militar, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.
 
(3) Salariile de baza prevazute in anexele nr. I-VIII pentru functiile de executie sunt la gradatia 0.
 
(4) Transele de vechime in munca in functie de care se acorda cele 5 gradatii, precum si cotele procentuale corespunzatoare acestora, calculate la salariul de baza avut la data indeplinirii conditiilor de trecere in gradatie si incluse in acesta, sunt urmatoarele:
 
a) gradatia 1 - de la 3 ani la 5 ani - si se determina prin majorarea salariului de baza prevazut in anexele la prezenta lege cu cota procentuala de 7,5%, rezultand noul salariu de baza;
 
b) gradatia 2 - de la 5 ani la 10 ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 5%, rezultand noul salariu de baza;
 
c) gradatia 3 - de la 10 ani la 15 ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 5%, rezultand noul salariu de baza;
 
d) gradatia 4 - de la 15 ani la 20 de ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 2,5%, rezultand noul salariu de baza;
 
e) gradatia 5 - peste 20 de ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 2,5%, rezultand noul salariu de baza.
 
(5) Gradatia obtinuta se acorda cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-au implinit conditiile de acordare.
 
(6) Pentru personalul nou-incadrat, salariul de baza se determina prin aplicarea succesiva a majorarilor prevazute la alin. (4), corespunzator gradatiei detinute.
 
(7) Pentru acordarea gradatiei corespunzatoare transei de vechime in munca, angajatorul va lua in considerare integral si perioadele lucrate anterior in alte domenii de activitate decat cele bugetare.
 
(la 08-12-2017, Articolul 10 din Sectiunea 1 , Capitolul II a fost completat de Punctul 1, ARTICOL UNIC din ORDONANTA DE URGENTA nr. 91 din 6 decembrie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 978 din 08 decembrie 2017 )






salarizare-invatamant-3.jpg" style="width: 583px; height: 682px; border-width: 0px; border-style: solid; margin: 10px;" />






 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarizarepersonal didacticincadrarenorma

Data aparitiei: 25 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salarii personal didactic. Ce salarii au profesorii in 2020 si noile grile de salarizare in invatamant Nota: 4.5 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]