Noul impozit pentru microintreprinderi - Firmele mici risca falimentul?

IMMimpozit pe venitveniturile microintreprinderilor65.000 euro
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Reprezentantii intreprinzatorilor mici si mijlocii apreciaza ca in Romania sunt circa 250.000 de firme care au avut pierderi anul trecut si ca o parte dintre acestea vor intra in faliment din cauza introducerii impozitului de 3% pe veniturile de pana in 65.000 de euro.

"Cerem Ministerului Finantelor sa realizeze un studiu de impact pentru ca anul trecut 250.000 de firme au avut pierdere. O mare parte sunt pe pierderi efective, nu contabile. Daca acestor firme le pui impozit pe venit le fortezi fie sa-si diminueze activitatea, fie spre faliment. La acestea se adauga peste 100.000 de firme cu profit zero. Daca doar 10% dintre aceste firme ar intra in faliment si daca luam o medie de doi angajati pe o firma, asta inseamna 100.000 de someri, zeci de mii de firme care nu platesc TVA, impozite, CAS etc", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

El a aratat organizatia pe care o conduce nu a fost consultata la elaborarea modificarilor Codului Fiscal.

" Am parcurs aceasta ordonanta, si salutam faptul ca se incearca sa se mareasca baza de impozitare si sa se aduca o anumita predictibilitate a masurilor fiscale. Problema este insa ca introducerea impozitului de 3% la firme care au venituri de pana la 65.000 de euro s-a facut fara un studiu de impact. Poate o astfel de analiza ne arata ca pierdem mai mult decat castigam", a adaugat Nicolescu.

Guvernul a decis marti reducerea plafonului veniturilor pentru microintreprinderi de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest plafon vor fi obligate sa plateasca impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013.

Limita veniturilor pentru care se intra in sistemul microintreprinderilor va fi de 65.000 euro, in loc de 100.000 euro, fiind eliminata conditia pentru firme de a avea intre unu si noua salariati.

Totodata, pentru microintreprinderile care se incadrau in aceste venituri la 31 decembrie nu va mai fi optionala alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitarii pe veniturile realizate.

Pentru anul 2013, sunt obligate sa treaca pe acest sistem de impunere de la 1 februarie si firmele platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie aveau afaceri de cel mult 65.000 de euro.

Totodata, firmele care platesc impozit pe profit sunt obligate sa treaca la plata impozitului pe venit din anul fiscal urmator, daca se incadreaza in conditiile microintreprinderii.

Societatile nou infiintate vor trebui sa plateasca impozit pe venit din primul an fiscal.

Sursa: descarc.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
IMMimpozit pe venitveniturile microintreprinderilor65.000 euro

Data aparitiei: 22 Aprilie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noul impozit pentru microintreprinderi - Firmele mici risca falimentul? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]