- Resurse Umane
Consultanta in afaceri | Manager

     eNews Resurse Umane
Descarca GRATUIT raportul special

"33 de greseli majore in managementul HR"


detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Studiu de caz: Evaluarea salariatilor


Intrebare:

Cum se efectueaza o evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern? Mai exact, care sunt etapele?
Este obligat angajatorul sa-i ofere si alte posibilitati de angajare salariatului in cazul in care il concediaza pe motiv de necorespundere profesionala?

Raspunsul consultantului:

Criteriile si etapele evaluarii se stabilesc de angajator, prin documentele pe care le-ati amintit, si in functie de tipul de evaluare aplicata. De exemplu, unii angajatori folosesc evaluarea 360, care are o etapizare proprie.

Da, in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala exista aceasta obligatie, daca la nivelul unitatii exista posturi vacante potrivite pregatirii sau experientei salariatului in cauza. In situatia in care nu exista astfel de posturi, angajatorul va solicita ajutorul Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b) - d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
[...]
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 63
[...] (2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit.
c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 25 Ianuarie 2013

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Reziliere CIM Fara Plata Salariului

Intrebare: Buna seara tuturor, Problema sta in felul urmator: O societate ce se ocupa de accesarea de fonduri europene a intrat in posesia unor copii de buletin, printre care si a mea (copii trimise pentru cu totul altceva si pentru altcineva) si ne-a intocmit tuturor CIM pe perioada determinata. Pentru a ne primi banii, trebuia doar sa semnam contractul, urmand ca toate salariile aferente perioadei sa le primim la sfarsitul proiectului, FARA SA FIE NEVOIE CA NOI SA PARTICIPAM IN VREUN FEL. Toate bune si frumoase, toti am semnat contractele (cu toate ca stiam ca sunt facute ilegal, fara stirea noastra), iar dupa cateva luni bune, eu am fost sunat si mi s-a spus ca nu voi primi niciun ban, deoarece proiectul s-a reziliat si nici ei la randul lor nu au mai primit acele fonduri. Totusi, mi s-a spus ca exista si o 'parte buna', intrucat mi s-au platit toate taxele si contributiile la stat. Am si inregistrarea telefonica cu o reprezentanta a societatii, care mi-a spus in prima faza ca nu o sa primesc niciun ban, pentru ca nici ei nu ii au, dar apoi tot spunea ca "daca ai de gand sa astepti si 6 luni - 1 an dupa cateva milioane... e treaba ta". In CIM nu este specificat programul de lucru. Mi s-a spus ca 'voi lucra' de acasa. Asadar, nu trebuia sa semnez nicio condica, sau sa fiu prezent intr-un sediu de-al lor anume. Daca toate taxele catre stat mi s-au platit (taxe care sunt platite din salariul meu brut), ei nu ar trebui sa faca dovada platii salariului meu?

Raspuns: In contract trebuie sa apara locul muncii, vedeti daca acolo este trecuta munca la domiciliu. Intr-a... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA evaluarea salariatilor, contractul colectiv de munca, regulament intern, codul muncii:
ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA evaluarea salariatilor, contractul colectiv de munca, regulament intern, codul muncii: