Consultanta in afaceri | Manager
 

Pentru reducerea salariului se face act aditional?

Intrebare: In cazul in care un angajat este sanctionat cu reducerea salariului cu 10% pe o luna trebuie facut act aditional si inregistrata micsorarea de salariu si in Revisal

Raspuns: In temeiul dispzozitiilor art. 247 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.


Rezulta ca, aplicarea sanctiunilor disciplinare, evident cu respectarea prevederilor legale, reprezinta o prerogativa a angajatorului, acordul salariatului nefiind necesar.

Totodata, conform art. 252 alin. (1) din Codul muncii , angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Asadar, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare prin decizie emisa in forma scrisa.

Potrivit art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii una dintre sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara este reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%.

Procentul de 10% se aplica la salariu de baza inscris in contractul individual de munca. Sanctiunea afecteaza unul dintre elementele salariului respectiv, salariul de baza. Indemnizatiile, sporurile precum si alte adaosuri calculate la salariu de baza vor fi afectate in mod indirect devreme ce ele depind de salariu de baza.

Asadar, angajatorul nu efectueaza o retinere din salariu. Sanctiunea consta in reducerea salariului de baza. In consecinta, in perioada in care se aplica sanctiunea, salariul brut al angajatului va fi constituit din salariul de baza diminuat cu procentul de 10% + indemnizatii +sporuri + alte adaosuri. In statul de plata se va inscrie salariul de baza astfel diminuat.

Conform art. 4 alin. (2) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal), orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g), printre care regasim si salariul, se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea 53/2003 , republicata. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

Conform Specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea registrului de evidenta a salariatilor, prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut.

Observam ca legiuitorul, reglementand obligatia de a inregistra in registru modificarea elementului salariu de baza a avut in vedere numai cazurile de modificare a acestuia prin acordul partilor si ca efect al unui act normativ.

Insa, modificarea salariului de baza poate interveni si prin actul unilateral al angajatorului cu titlu de sanctiune disciplinara pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%.

Intrucat salariul de baza constituie element al registrului general de evidenta a salariatilor apreciem ca se vor inregistra inclusiv modificarile acestuia ca urmare a sanctiunii disciplinare dispuse de angajator in cazurile si in conditiile stabilite de lege.

Astfel, modificarea salariului impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege (art. 17 alin. (5) din Codul muncii republicat).


Cum sa te pensionezi in 2014
Cum sa te pensionezi in 2014

Vezi detalii

Circulara privind controlul ITM
Circulara privind controlul ITM

Vezi detalii aici

202 Modele fise de post
202 Modele fise de post

Vezi detalii aici
Prin urmare pentru modificarea salariului ca sanctiune disciplinara angajatorul va intocmi atat o decizie cat si un act aditional la contractul individual de munca.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 08 Ianuarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot
Pentru reducerea salariului se face act aditional?
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (nr comentarii - 4)


09-Ian-2013

autorului articolului, ii recomand cu caldura sa isi caute un loc de munca si in partea practica, m-am saturat de toti aerienii care-si spun pompos consultanti. mestere, ce zici tu acolo, este o aberatie, se vede ca traiesti pe cometa, adica in copy/pasteurile intitulate consultanta. Revisalul este varianta electrnica a unei carti de munca, si in cartea de munca nu ii scriai 3 luni consecutiv salariul redus ca urmare a unei sanctiuni, asa cum nu ii deschideai perioada noua pentru concediile fara plata si alte aberatii dispuse de toti ratatii aflati in posturi decizionale. hai succes la invatat!

09-Ian-2013

Autorul articolului anonim este expert, poate spune chiar si prostii... Sa-si asume paternitatea opiniilor, sa stim si noi cine este autorul "chiftelei" asteia.

09-Ian-2013

La fel, nu sunt de acord cu aceasta solutie. Ce faci impotriva salariatului care renunta sa semneze actul aditional pentru reducerea salariului?

09-Ian-2013

"Astfel, modificarea salariului impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege art. 17 alin. 5 din Codul muncii republicat" ... si actul nu trebuie semnat de angajat? ... daca nu semneaza.. ce facem?

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Concediu Crestre Copil Conform OUG 124/2011 Pentru TatiIntrebare: Buna ziua 1. Daca tatal indeplineste totate cerintele pentru a isi lua concediu de crestrea copil de 1 luna Conform OUG 124/2011 Acesta poate fi concediat la intoarcerea din acest concediu? sau intra sub aceleasi drepturi ca si ceilalti parinti care opteaza pentru 1-2 sau 3 in cazul copilului cu handicap? 2. Remunerarea acestei luni cum va fi calculata? Va multumesc
 

Raspuns: Daca renuntati la el, mama va pierde indemnizatia pentru o luna, conform OUG 111/2010, pentru ca ace... citeste tot raspunsul aici


 

eNews Legislatia Muncii


Descarca GRATUIT raportul special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii de la specialisti"

» Alte Newslettere Gratuite