Salarizarea in acord. Cum o stabilim in CIM?

Codul munciisalarizareaacord
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salarizarea in acord nu este reglementata de legislatia muncii. Ceea ce puteti face este sa stabiliti in contractul individual de munca salariu de baza si adaosuri la salariu de baza, acestea din urma urmand sa fie acordate in functie de performante.

Astfel, conform art. 159 alin. (1) din Codul muncii , salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca iar potrivit art. 160 din acelasi cod salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Asadar, elementele salariului sunt:
-Salariu de baza
- Indemnizatiile
- Sporurile
- Alte adaosuri

Salariul de baza este elementul fix al salariului si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara. De asemenea, la stabilirea salariului de baza trebuie sa aveti in vedere dispozitiilor contractului colectiv de munca aplicabil in sensul ca nu veti putea stabili un salariu de baza mai mic decat cel prevazut in acest contract. Prin urmare, salariul de baza nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara si nici mai mic decat salariu de baza stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil.

Totodata, trebuie sa aveti in vedere faptul ca salariul de baza este fix, el nu poate varia de la luna la luna in functie de performante sau alte elemente.

In functie de realizarea planului, salariatii pot beneficia de adaosuri la salariu de baza. Acestea se inscriu in contractul individual de munca la Alte adaosuri. Adaosurile la salariul de baza reprezinta elemente accesorii si variabile al salariului ce se acorda conform celor convenite de parti, angajator si salariat in contractul individual de munca.

Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in contractul individual de munca  la capitolul Salariu se inscriu:
J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut:...................... lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
c) alte adaosuri ........................................;

In consecinta, situatia expusa este posibila prin incheierea unui act aditional la salariu de baza prin care se modifica capitolul salariu in sensul ca se va stabili un salariu de baza lunar brut precum si acordarea unor adaosuri in functie de performante.
 
Nu este necesar a se stabili aceasta modalitate de salarizare prin regulamentul intern. Mai mult, regulamentul intern este actul intern al angajatorului iar salarizarea constituie un element al contractului individual de munca ce sa stabileste prin acordul partilor astfel incat nu numai ca nu este necesar dar nici nu este nici in conformitate  cu prevederile legale.

In registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) se inscriu numai salariu de baza si sporurile asa cum sunt ele prevazute in contractul individual de munca nu si adaosurile la salariu de baza. Prin urmare, sumele acordate salariatilor in functie de gradul de realizare a planului nu se inscriu in registrul general de evidenta a salariatilor.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciisalarizareaacord

Data aparitiei: 03 Ianuarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salarizarea in acord. Cum o stabilim in CIM? Nota: 4.8 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]