Sanatatea in munca: ce efecte au asupra sanatatii agentii biologici

sanatatea in muncaagentii biologici
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Care este modul de transmitere a agentilor biologici si ce efecte au acestia asupra sanatatii

Microorganismele – bacterii, paraziti, virusuri, ciuperci – sunt prezente in mediul inconjurator si, prin urmare, si in mediul de munca. Anumite microorganisme pot provoca singure boli infectioase mai mult sau mai putin grave.

DEFINITIE
Agentii biologici sunt microorganisme, inclusiv microorganismele modificate genetic, culturile celulare si endoparazitii umani, care sunt susceptibile sa provoace infectie, alergie sau intoxicatie.


Agentii biologici pot sa patrunda in organism pe urmatoarele cai:

1.    Pe cale respiratorie, care este cea mai probabila cale de infectare microbiana. Propagarea agentilor biologici se poate face la distante mari si infectiozitatea lor depinde de natura agentului contaminant si de starea de imunorezistenta a persoanei ce risca sa fie contaminata.

2.    Pe cale digestiva, datorita unor deficiente de igiena si erorilor de manevrare in timpul activitatii.

3.    Pe cale cutanata. Trecerea microorganismelor prin piele se poate face prin patrunderea accidentala (rani, intepaturi, muscaturi) si in cazul oricaror leziuni ale pielii, invizibile cu ochiul liber.

4.    Prin mucoasa. Mucoasa bucala si a cailor respiratorii superioare pot fi cai de patrundere a agentilor biologici, de asemenea, ochiul, fiind foarte vascularizat, reprezinta o cale foarte importanta de contaminare, mai ales prin improscare oculara.

DEFINITIE
Microorganismul este o entitate microbiologica, celulara sau nu, capabila sa se reproduca sau sa transfere material genetic.


INFO
Infectiile provocate de agentii biologici pot avea origine:
-    bacteriana – de exemplu: bacilul tuberculozei, stafilococi, streptococi, pneumococi, coli, salmonela, antrax, leptospira, legionella etc.
-    parazitara – de exmplu: tenia, scabia, giardia etc.
-    fungica – de exemplu: candida albicans, histoplasma, actinomiceta, aspergillus etc.
-    virala – de exemplu: adenovirusurile, herpesvirusurile, virusurile hepatice, HIV, virusurile gripale si paragripale, virusul rujeolic, enterovirusurile etc.

Care sunt efectele agentilor biologici asupra sanatatii

Efectele expunerii la agentii biologici pot fi foarte diferite, de la simple infectii pana la cancer.

Infectiile si bolile infectioase

Cand bacteriile, endoparazitii, virusurile, drojdiile sau ciupercile se multiplica intr-un tesut, intr-un lichid corporal, pe suprafata pielii sau pe mucoase se vorbeste despre o infectie. Daca aceasta multiplicare conduce la tulburari ale sanatatii, se declara existenta unei boli infectioase. Anumiti endoparaziti unicelulari (protozoare) sau multicelulari (viermi) pot provoca, de asemenea, infectii denumite infestari.

Intoxicatiile
Anumite microorgonisme sunt toxicogene, fie ca secreta substante toxice (exotoxine), fie ca acestea se elibereaza dupa moartea lor (endotoxine). Aceste toxine pot provoca febra, dificultati respiratorii, miocardite, nefrite etc.

Alergiile
Alergiile sunt induse prin substante (alergeni) care provoaca o reactie a sistemului imunitar, precum astmul, fbra fanului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanatatea in muncaagentii biologici

Data aparitiei: 18 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sanatatea in munca: ce efecte au asupra sanatatii agentii biologici Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]