Achizitia pe baza de borderou. Obligatii privind retinerea si declararea contributiilor sociale

achizitia de produse agricoleborderou de achizitieformular 205codul fiscalasigurari sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va prezentam mai jos ce obligatii declarative si de plata exista pentru achizitia de produse agricole-cereale/legume fructe de la persoane fizice pe baza de borderou achizitii (conform art.71 a-d;) avand in vedere art.296.21; 296.23; 296.24 din Codul fiscal.

Solutia consultantului:

Potrivit GHIDULUI privind declararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si alte venituri postat pe site ANAF precum si prevederilor OUG 125/2011, incepand cu data de 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si alte venituri, revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Potrivit art 296 indice 21 alin (1) lit. g) si h) persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. a)-c) si persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d) au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:
 
Potrivit art. 71 alin (1) din Codul fiscal , veniturile din activitati agricole sunt venituri din urmatoarele activitati:
 a) cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
 b) cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
 c) exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea.
 d) valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

NU datoreaza contributia de asigurari sociale:
- persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole respectiv din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor sau din exploatarea pepinierelor viticole/pomicole si
altele asemenea;
- persoanele care obtin venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare;

Plati anticipate cu titlu de contributii sociale:
Persoanele care au calitatatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale, cu exceptia celor care realizeaza venituri cu regim de retinere la sursa.

Pentru contributia de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat sau pe baza normelor de venit.
Pentru contributia de asigurari sociale platile anticipate se stabilesc pe baza venitului declarat.

Contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de catre persoanele fizice stabilite de catre organul fiscal in decizia de impunere, se platesc trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din trimestru.

Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole, respectiv venituri din:
- cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat,
- cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor,
- exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea, datoreaza in cursul anului contributia de asigurari sociale de sanatate, sub forma platilor anticipate semestriale, respectiv pana la 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.

Persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, respectiv:
- venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, datoreaza contributii sociale individuale, retinute la sursa de catre platitorii veniturilor respective.

Astfel, persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole datoreaza numai CASS 5,5%, care se stabileste, pe baza declaratiilor depuse de persoana fizica, de catre organul fiscal, prin decizie de impunere, cu exceptia veniturilor din valorificarea produselor agricole prin unitati specializate pentru colectare/procesare industriala, pentru care CASS se calculeaza, se retine, se declara si vireaza de platitorul de venit.
 
Aveti obligatia retinerii CASS in cota de 5,5% numai pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole mentionate la art 71 lit d)
Modalitate de declarare si de plata:
Potrivit art 296 indice 24 alin (5), contribuabilii prevazuti la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si h) datoreaza contributii sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective in conformitate cu prevederile art. 52 si art. 74 alin. (4), dupa caz.
 
Contributiile retinute se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
Obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.
Contribuabilii cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit datoreaza contributia individuala de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se retine la sursa de catre platitorul veniturilor, care are obligatia declararii (lunar sau trimestrial in Declaratia 112) si platii acesteia. Beneficiarii veniturilor nu au obligatii declarative si de plata.

Potrivit art. 93 alin (2) din Codul fiscal , platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (formular 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit").


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitia de produse agricoleborderou de achizitieformular 205codul fiscalasigurari sociale

Data aparitiei: 17 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Achizitia pe baza de borderou. Obligatii privind retinerea si declararea contributiilor sociale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]