Legea uceniciei se modifica din nou. Vezi legea adoptata de Guvern

Modificare legea ucenicieicontractul de muncauceniculformare profesionalaobligatii contractuale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca in sedinta din 12 decembrie a.c. Guvernul Romaniei a adoptat Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata.

Sunt astfel propuse modificari legislative care vizeaza accelerarea eforturilor de promovare a primului contact al tinerilor cu viata profesionala si participarea acestora pe piata fortei de munca, dupa cum a subliniat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu. Acest obiectiv a fost promovat si de Consiliul European din 30 ianuarie 2012.

Asa cum este mentionat in noul act normativ, in contractul de ucenicie vor fi introduse o serie de clauze specifice, pe langa elementele obligatorii ale contractului individual de munca. Aceste clauze se refera la: denumirea calificarii pe care urmeaza sa o dobandeasca ucenicul, denumirea furnizorului de formare sila obligatiile suplimentare ale angajatorului sau ale ucenicului.

Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului toate drepturile rezultate din contract, sa-i asigure o pregatire practica si teoretica corespunzatoare calificarii in care ucenicul se formeaza profesional, care este finalizata cu un certificat de calificare profesionala a adultilor, conform legii, si sa suporte contravaloarea programului de formare profesionala a ucenicului.

Ucenicul  are la randul sau o serie de obligatiile contractuale pe care trebuie sa le respecte, iar la finalul stagiilor practice si teoretice, acesta trebuie sa participe la sustinerea examenului de absolvire. Pentru a participa la un program de ucenicie la locul de munca, o persoana trebuie sa fi implinit varsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, sa nu detina o calificare pentru ocupatia pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca, sa indeplineasca conditiile cerute de lege pentru acces la formarea profesionala prin ucenicie la locul de munca si sa faca demersuri pentru gasirea unui loc de munca, fie prin mijloace proprii, fie prin inregistrarea la agentia pentru ocuparea fortei de munca.

Finantarea formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca se poate face prin: resursele proprii ale angajatorilor, sponsorizari ale persoanelor fizice si/sau juridice sau fonduri structurale europene si bugetul asigurarilor de somaj.

Controlul asupra modului in care se organizeaza ucenicia la locul de munca se realizeaza de catre inspectoratele de munca.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Modificare legea ucenicieicontractul de muncauceniculformare profesionalaobligatii contractuale

Data aparitiei: 13 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea uceniciei se modifica din nou. Vezi legea adoptata de Guvern Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]