CE introduce garantia pentru tineri. Cum vor fi afectati angajatorii

garantia pentru tineriincadrarea in muncastagiu ucenicieforta de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Comisia Europeana a propus masuri care sa ajute statele membre sa lupte contra nivelurilor inacceptabile ale somajului si ale excluziunii sociale in randul tinerilor, permitandu-le acestora accesul la oferte de locuri de munca, la educatie si la formare.

"Nivelul ridicat al somajului in randul tinerilor are consecinte dramatice pentru economiile noastre, pentru societatile noastre si, mai ales, pentru tineri. De aceea, trebuie sa investim in
tinerii europeni acum", a declarat László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune. "Acest pachet de masuri ar ajuta statele membre sa se asigure ca tinerii reusesc sa intre pe piata fortei de munca. Daca nu s-ar realiza acest lucru, costurile ar fi imense".

Comisia va sprijini statele membre prin finantare din partea UE, prin promovarea schimburilor de bune practici intre statele membre, prin monitorizarea implementarii garantiilor pentru tineri in cadrul semestrului european si prin campanii de sensibilizare.

Conform solicitarii Consiliului European si a Parlamentului European, pachetul de masuri al Comisiei pentru incadrarea in munca a tinerilor include o propunere de recomandare adresata statelor membre privind introducerea "garantiei pentru tineri", prin care se garanteaza ca toti tinerii pana in 25 de ani beneficiaza de o oferta de munca de calitate, de un program de formare  continua, de o oferta de ucenicie sau de un stagiu in termen de patru luni de la iesirea din sistemul de educatie formala sau de la momentul pierderii locului de munca.

Propunerea de recomandare indeamna statele membre sa stabileasca parteneriate solide cu partile interesate, sa se asigure ca serviciile de ocupare a fortei de munca si alti parteneri care ofera sprijin tinerilor intervin intr-un stadiu timpuriu, sa ia masuri de sustinere pentru a permite integrarea fortei de munca, sa utilizeze pe deplin Fondul social european si alte fonduri structurale in acest scop, sa evalueze si sa imbunatateasca permanent programele de garantare pentru tineri si sa le implementeze rapid.

Pentru a facilita trecerea de la scoala la munca, pachetul de masuri prevede totodata lansarea unei consultari a partenerilor sociali europeni privind un cadru de calitate pentru stagii, astfel incat sa li se ofere tinerilor posibilitatea de a dobandi o experienta profesionala de calitate in conditii de siguranta. in plus, este anuntata o Alianta europeana pentru ucenicii, vizand
imbunatatirea calitatii si a ofertei de locuri de ucenicie prin multiplicarea programelor de ucenicie de succes in toate statele membre; totodata, sunt prezentate modalitati de reducere a
obstacolelor in calea mobilitatii tinerilor.

Aproximativ 5,5 milioane de tineri de pe piata muncii (mai mult de unul din cinci) nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca, iar 7,5 milioane de tineri cu varste intre 15 si 24 de ani fac parte
din categoria NEET, adica nu lucreaza si nici nu urmeaza o forma de educatie sau formare. Costul economic al neintegrarii tinerilor pe piata fortei de munca a fost estimat de Eurofound la peste 150 de miliarde de euro pe an, adica 1,2% din PIB-ul UE. Pentru tari precum Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia si Polonia, acest cost este de 2% sau mai mult din
PIB.Sumele economisite prin evitarea acestor costuri economice in prezent si in viitor depasesc cu mult costurile bugetare ale garantiei pentru tineri propuse.
    
Context

Rata somajului in randul tinerilor este de peste 25% in 13 state membre, Grecia si Spania inregistrand rate de peste 55%, in vreme ce Italia, Portugalia, Irlanda, Bulgaria, Cipru, Letonia,
Ungaria si Slovacia se confrunta cu rate de aproximativ 30% sau mai mari. Peste 30% dintre somerii sub 25 de ani nu au un loc de munca de peste 12 luni: 1,6 milioane in 2011, fata de 0,9 milioane in 2008.

Rata globala de ocupare a fortei de munca in randul tinerilor a scazut cu aproape cinci puncte procentuale pe parcursul ultimilor patru ani, adica de trei ori mai mult decat in cazul adultilor.

Sansele unui tanar somer de a gasi un loc de munca sunt scazute. Doar 29,7% dintre persoanele cu varste intre 15 si 24 de ani care erau in somaj in 2010 au gasit un loc de munca in 2011, aceasta reprezentand o scadere de aproape 10% in trei ani.

Tinerii sunt categoria cea mai amenintata de pe piata europeana a fortei de munca, iar riscul de a fi marginalizati este din ce in ce mai mare. Acest fapt are consecinte imediate, dar si implicatii pe termen mediu si lung. Adancirea crizei de pe piata fortei de munca poate marca o mare parte dintr-o intreaga generatie de tineri, afectand ocuparea fortei de munca, productivitatea si coeziunea sociala, atat in prezent, cat si in viitor.

Masurile propuse in cadrul pachetului de masuri pentru incadrarea in munca a tinerilor se bazeaza pe actiunile din cadrul "Initiativei privind oportunitatile pentru tineri", lansata in decembrie 2011 (a se vedea IP/11/1568 si MEMO/11/928). Cu ajutorul echipelor de actiune ale Comisiei, cele opt state membre cu cele mai mari rate ale somajului in randul tinerilor realoca fonduri structurale ale UE pentru a stimula incadrarea in munca a tinerilor, pentru a elabora planuri de creare de locuri de munca pentru tineri si pentru a consolida programele de educatie si de formare.

Comisia utilizeaza si alte instrumente de politica pentru a combate somajul in randul tinerilor, cum ar fi recomandarile specifice pentru fiecare tara. in iulie 2012, aproape toate statele membre ale UE au primit recomandari care vizeaza imbunatatirea situatiei tinerilor. Aceste recomandari, adoptate de Consiliul de Ministri al UE, pe baza propunerilor Comisiei, sunt un instrument de coordonare a politicilor, destinat sa consolideze guvernanta si coordonarea politicilor economice la nivelul UE in contextul strategiei Europa 2020.

Analiza anuala a cresterii 2013, care marcheaza debutul semestrului european 2013, subliniaza ca statele membre ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate somajul, pentru a imbunatati capacitatea de insertie profesionala si pentru a sprijini accesul la locuri de munca al tinerilor sau revenirea pe piata muncii a acestora.

Sursa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
garantia pentru tineriincadrarea in muncastagiu ucenicieforta de munca

Data aparitiei: 07 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CE introduce garantia pentru tineri. Cum vor fi afectati angajatorii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]