Stiati ca aveti aceste obligatii in calitate de salariat?

comisia europeanadenuntatorineregulidenuntarea disfunctionalitatilorlupta antifraudaOLAF
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Comisia a adoptat pe 6 decembrie noi orientari privind denuntarea disfunctionalitatilor cu scopul de a incuraja personalul sa raporteze orice informatie care sugereaza existenta unor acte de coruptie, de frauda si a altor nereguli grave pe care le descopera in cadrul atributiilor de serviciu.

Normele UE privind denuntarea disfunctionalitatilor sunt deja printre cele mai stricte din lume. Aceste norme au fost adoptate in 2004 si figureaza in statutul functionarilor Uniunii, document cu putere legala. Noile orientari pornesc de la aceste norme si reunesc jurisprudenta si experienta practica din domeniu. De asemenea, orientarile reamintesc personalului ca, in timp ce in multe sisteme juridice denuntarea disfunctionalitatilor este un drept, pentru personalul UE este o obligatie.

Vicepresedintele Maroš Šefčovič a declarat: "Denuntarea disfunctionalitatilor este o arma esentiala a arsenalului Comisiei impotriva coruptiei si fraudei. Comisia nu numai ca permite membrilor personalului sa raporteze daca descopera nereguli grave, ci ii obliga sa faca acest lucru.Aceste orientari insufla incredere membrilor personalului in privinta momentului si modului in care trebuie sa denunte o disfunctionalitate, oferindu-le totodata asigurarea ca vor fi protejati si ca pot ramane anonimi, daca doresc acest lucru."
    
Desi normele au avut ca rezultat efectuarea unor investigatii importante de catre Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), numarul de cazuri de denuntare a disfunctionalitatilor ramane scazut. Potrivit statisticilor OLAF, in medie apar aproximativ cinci cazuri pe an.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, in rarele situatii in care membrii personalului descopera in cadrul atributiilor lor de serviciu nereguli grave, majoritatea le semnaleaza superiorilor ierarhici, fara o trimitere explicita la normele privind denuntarea disfunctionalitatilor. Cu toate acestea, este important sa existe canale de raportare si proceduri de denuntare a disfunctionalitatilor clare, cunoscute de toata lumea si de incredere.

Asadar, ca parte a strategiei sale de lupta impotriva fraudei, Comisia a decis sa ofere personalului orientari mai precise, care sa explice in termeni clari cand si cum trebuie denuntate disfunctionalitatile. Pentru elaborarea acestor orientari, Comisia a analizat cele mai bune practici din intreaga lume si a discutat aceasta chestiune cu doua organizatii de frunte in domeniu: Transparency International si Public Concern at Work.
    
Iata cateva dintre elementele-cheie ale noilor orientari:

-    raportarea cazurilor de nereguli grave este o obligatie menita sa ajute Comisia si Oficiul European de Lupta Antifrauda sa detecteze si sa investigheze aceste cazuri. Denuntatorilor care actioneaza de buna credinta li se ofera in schimb o protectie solida;
-    personalul are de ales intre o serie de canale de raportare destinate denuntarii disfunctionalitatilor si poate ocoli in intregime superiorii ierarhici. Ca ultima solutie si in anumite conditii, personalul poate chiar sa contacteze alta institutie a UE cu privire la problemele constatate;
-    represaliile impotriva denuntatorilor nu sunt permise. Denuntatorii trebuie protejati si identitatea lor trebuie sa ramana confidentiala in cazul in care doresc acest lucru. in cursul procedurilor de evaluare si promovare a personalului se acorda o atentie deosebita pentru a se asigura ca denuntatorul nu suporta consecinte negative;
-    Comisia ii sprijina pe denuntatorii care doresc sa isi schimbe locul de munca, din cauza temerii rezonabile de reactii ostile in mediul de lucru curent;
-    pentru a veni in ajutorul membrilor personalului care nu sunt siguri daca anumite fapte ar trebui sau nu denuntate, Comisia ofera consiliere si sprijin confidential si impartial denuntatorilor (potentiali). Denuntatorii au dreptul de a primi feedback cu privire la actiunile intreprinse ca urmare a denuntului lor;
-    denuntarea rauvoitoare, care urmareste sa aduca atingere integritatii sau reputatiei unei alte persoane, este interzisa si este pasibila de masuri disciplinare;
-    in mod evident, orientarile subliniaza faptul ca dreptul la aparare al persoanelor implicate in orice acuzatii trebuie respectat.

Orientarile vor fi transmise tuturor membrilor personalului si vor fi urmate de un set de intrebari frecvente, care vor pune la dispozitie exemple si detalii suplimentare.

Sursa: Comisia Europeana


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
comisia europeanadenuntatorineregulidenuntarea disfunctionalitatilorlupta antifraudaOLAF

Data aparitiei: 07 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stiati ca aveti aceste obligatii in calitate de salariat? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]