Durata aplicabilitate contract colectiv de munca

contract colectiv de muncadurata aplicabilitateLegea 40/2011Legea 62/2011CCM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Analizam mai jos situatia in care un contract colectiv de munca era in aplicare la data de 30 aprilie 2011, data intrarii in vigoare a Legii nr. 40/2011 privind modificarea Codului muncii. Acest CCM expira la sfarsitul anului 2012:

a) Daca negocierile nu se finalizeaza pana la sfarsitul anului 2012, iar partile convin prelungirea duratei negocierilor dupa aceasta data, vom vedea in ce masura se poate incheia si inregistra un act aditional la actualul CCM pentru a prelungi durata acestuia pana la data inregistrarii noului CCM.

Mentionam ca potrivit art II din Legea 40, contractele in aplicare la data intrarii in vigoare a acestei legii isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

b) In cazul in care inregistrarea unui act aditional la acest CCM nu este posibila, vom stabili ce contract colectiv se aplica la nivelul unitatii din ianuarie 2013 pana la data finalizarii negocierilor si inregistrarii noului CCM.

Se face mentiunea ca niciuna dintre partile semnatare nu este afiliata la o federatie reprezentativa la nivelul sectorului de activitate corespunzator societatii conform codului CAEN.

Raspuns:

Potrivit art. II alin. (1) din Legea 40/2011 , contractele colective de munca si actele aditionale incheiate in intervalul de la data intrarii in vigoare a prezentei legi (1 mai 2011 n.r.) si pana la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durata de valabilitate care sa depaseasca 31 decembrie 2011. Dupa aceasta data, contractele colective de munca si actele aditionale se vor incheia pe durate stabilite prin legea speciala.

Pe de alta parte, potrivit alin. (2) al art. II contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi (1 mai 2011 n.r.) isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

Potrivit art. 141 din Legea 62/2011 a dialogului social, contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 luni. Asadar, in speta prezentata de dumneavoastra, in baza  dispozitiilor legale mai sus mentionate contractele colective de munca vor produce efecte fata de destinatarii acestora, pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate sau prelungite.

Totodata, potrivit art. 129 alin. (1) din Legea 62/2011 , negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.

Prin urmare, potrivit dispozitiilor legii speciale 62/2011 puteti incheia un nou contract colectiv de munca (CCM) la nivel de unitate cu o durata ce nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 luni iar prelungirea contractului colectiv de munca la nivel de unitate se poate face o singura data, cu cel mult 12 luni.

Astfel, in lipsa unor contracte colective de munca incheiate la nivel superior aplicabile la nivel de unitate si avand in vedere faptul ca negocierea este obligatorie insa incheierea contractului colectiv de munca nu este obligatorie, atunci in cazul in care contractul colectiv de munca la nivel de unitate inceteaza, pe perioada scursa intre data incetarii acestuia si incheierea unui nou contract colectiv de munca, in unitate nu va fi aplicabil niciun contract colectiv de munca.



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv de muncadurata aplicabilitateLegea 40/2011Legea 62/2011CCM

Data aparitiei: 03 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Durata aplicabilitate contract colectiv de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]