Munca in zilele de sarbatoare legala

timp d emuncasarbatoare legalacodul munciiplata sporului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avem nevoie de acordul salariatilor pt a lucra in zilele de sarbatoare legala ? Vor trebui sa solicite ei (cum se face pt munca suplimentara) pt a lucra de ex. de sf. Andrei? Daca rasp. este afirmativ, ma puteti ajuta cu un astfel de formular pt munca in zilele de sarb. legala.

Se da zi libera in urmatoarele 30 zile sau se plateste cu un spor de 100% - este corect? Sau ii dau liber si il si platesc?

Solutia consultantului
Daca specificul activitatii necesita prezenta la lucru a salariatilor si in zilele de sarbatoare legala se respecta programul de lucru stabilit prin regulamentul intern si luat la cunostinta sub semnatura de salariati.

Nu este nevoie sa se intocmeasca referate sau solicitari din partea salariatilor

Se aplica prevederile art 141si 142 din codul muncii republicat

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Ar trebui sa solicitati acordul lor sau sa le propuneti modalitatea de compensare (spor sau timp liber).

Munca suplimentarea nu este solicitata de salariat, ci de angajator, nu puteti sa va asteptati ca angajatorul sa va solicita sa lucreze suplimentar sau in zile de sarbatoare.

Dumneavoastra ca angajator faceti aceasta solicitare, deci la fel ca in cazul muncii suplimentare ar fi bine sa aveti si acordul lor. Il puteti primi si printr-un e-mail daca doriti sau puteti utiliza un formular tip. Important este ca in pontaj sa apara faptul ca au lucrat in acea zi si sa ii dati liber intr-o alta zi sau sa ii platiti sporul de 100%.

Acele locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta sunt unitatile de alimentatie publica, cele medicale, securitate sau protectie publica, sunt prevazute prin legi speciale. In alte cazuri intr-adevar ar trebui sa apara in RI, insa ma indoiesc ca este cazul aici.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timp d emuncasarbatoare legalacodul munciiplata sporului

Data aparitiei: 30 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca in zilele de sarbatoare legala Nota: 4.54 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Munca in zilele de sarbatoare legala

Mai multe articole despre timp d emunca
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]