Piata muncii in UE: Previziunile pentru perioada 2012-2014

UEcosturipiata munciiPIBeconomieforta de munca2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Potrivit unui comunicat emis de Comisia Europeana in ce priveste piata muncii la nivelul UE, perspectiva pe termen scurt pentru economia europeana ramane fragila, insa se preconizeaza o revenire treptata la cresterea PIB-ului in 2013, tendinta care se va accentua in 2014.

Pe o baza anuala, se estimeaza ca PIB-ul va scadea cu 0,3% in UE si cu 0,4% in zona euro in 2012. Pentru 2013, se preconizeaza o crestere a PIB-ului cu 0,4% in UE si cu 0,1% in zona euro. Potrivit previziunilor, rata somajului in UE va ramane foarte ridicata.

Dezechilibrele interne si externe mari acumulate in anii care au precedat criza se reduc, dar acest proces continua sa afecteze cererea interna in unele tari, iar activitatea economica difera semnificativ de la un stat membru la altul. in acelasi timp, nivelul competitivitatii, care a scazut in prima decada a UEM in unele state membre, se reface treptat, astfel incat se previzioneaza o crestere progresiva a exporturilor, pe masura ce activitatea comerciala la nivel mondial isi reia avantul.  Noile progrese realizate in ceea ce priveste consolidarea finantelor publice stau la baza acestui proces de reechilibrare.

Reformele structurale intreprinse ar trebui sa dea roade in perioada care face obiectul previziunilor, in timp ce progresele realizate in ceea ce priveste arhitectura UEM vor continua sa intareasca sentimentul de incredere. Acest lucru ar urma sa pregateasca terenul pentru o expansiune mai puternica si mai omogena in 2014. Pentru 2014, se preconizeaza o crestere a PIB-ului cu 1,6% in UE si cu 1,4% in zona euro.
    
Olli Rehn, vicepresedintele Comisiei responsabil cu afaceri economice si monetare si cu moneda euro, a declarat: "Europa trece printr-un dificil proces de reechilibrare macroeconomica, care va mai dura inca o vreme.Prognozele noastre indica o imbunatatire treptata a perspectivei de crestere a Europei inca de la inceputul anului viitor.Au fost luate decizii strategice majore, care au pregatit terenul pentru consolidarea climatului de incredere.  Presiunea de pe piete a scazut, insa nu ne putem culca pe laurii victoriei.  Europa trebuie sa continue combinarea unor politici bugetare fiabile cu reforme structurale in vederea crearii conditiilor necesare pentru cresterea durabila, cu scopul de a reduce nivelurile actuale inacceptabil de ridicate ale somajului."

O redresare modesta in 2013

Dupa scaderea inregistrata in cel de-al doilea trimestru al anului 2012, se estimeaza ca activitatea economica nu se va redresa inainte de sfarsitul anului. Se preconizeaza ca, in 2013, cresterea PIB-ului va fi foarte modesta, urmand sa se consolideze putin in 2014. Se estimeaza ca exporturile nete vor continua sa contribuie la crestere. Cererea interna ar urma sa ramana la un nivel redus in 2013 si sa inceapa sa se redreseze abia in 2014, intrucat continua sa fie franata de actuala reducere a efectului de levier din unele state membre si de realocarea resurselor intre sectoare. Se estimeaza ca acest proces isi va pune amprenta asupra pietei fortei de munca. Se asteapta ca rata somajului sa atinga un nivel maxim de putin sub 11% in UE si de 12% in zona euro in 2013, desi cu mari diferente intre statele membre.

Desi raman scazute pentru ansamblul UE, costurile de finantare difera semnificativ de la un stat membru la altul Gratie unor decizii strategice recente, tensiunile s-au calmat, desi dificultatile din anumite parti ale sectorului bancar si activitatea economica redusa risca sa afecteze oferta de credite.

Cresterile inregistrate de preturile la energie si de impozitele indirecte au ramas principalii factori determinanti ai inflatiei preturilor de consum in ultimele trimestre. Cu toate acestea, presiunile subiacente asupra preturilor interne sunt moderate si se preconizeaza ca inflatia va scadea sub 2% in decursul anului 2013.  
    
Progresul consolidarii bugetare

Consolidarea bugetara continua sa progreseze. Se preconizeaza ca deficitele publice vor scadea la 3,6% in UE si la 3,3% in zona euro in 2012. Informatiile disponibile cu privire la bugetele pentru 2013 indica o consolidare continua, desi destul de lenta, iar deficitele publice ar urma sa atinga 3,2% din PIB in UE si 2,6% in zona euro. Acest fapt se reflecta, de asemenea, in imbunatatirile structurale ale soldului bugetar care, potrivit estimarilor, va fi, in UE, de 1,1 puncte procentuale din PIB in 2012 si de 0,7 puncte procentuale in 2013, iar in zona euro, de 1,3 puncte procentuale si, respectiv, de 0,9 puncte procentuale. Datoria publica generala in 2012 se mentine la 93% in zona euro si la 87% din PIB in UE.  Pentru 2013, se estimeaza ca aceasta va creste la 95% din PIB in zona euro si la 89% in UE, dar ca se va stabiliza ulterior.  

Masurile strategice puternice luate la nivel national si la nivelul UE, precum si progresele inregistrate in ceea ce priveste reformarea cadrului institutional al UEM au redus riscurile de deteriorare care amenintau perspectivele de crestere.  increderea si perspectivele de crestere ar fi afectate daca situatia de pe piata fortei de munca s-ar dovedi mai defavorabila decat se prevede. Pe de alta parte, avand in vedere recentele decizii strategice, tensiunile de pe pietele financiare din UE ar putea scadea mai rapid, iar increderea se poate intari mai mult decat se asteapta, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra cererii interne.  Riscurile legate de evolutia inflatiei sunt in mare parte echilibrate.


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
UEcosturipiata munciiPIBeconomieforta de munca2013

Data aparitiei: 14 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Piata muncii in UE: Previziunile pentru perioada 2012-2014 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]