Completare foaie de parcurs. Consumul de combustibil

consum combustibilfoaie de parcursHG 44/2004OMFP 3512/2008
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam cazul in care vanzatorii societatii intocmesc foi de parcurs pentru consumul de combustibil cu autoturismul de serviciu. In foaia de parcurs acestia completeaza numarul de km parcursi conform rutelor efectuate. Se analizeaza in ce masura consumul efectiv de combustibil este justificat in baza ordinelor de deplasare, deci in interesul societatii. Vom vedea daca este obligatoriu ca foaia de parcurs sa cuprinda informatii cu privire la KM la plecare si KM la sosire sau daca este suficient daca in foaia de parcurs se completeaza numarul de KM parcursi care sa justifice cheltuielile inregistrate in contabilitate.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere fiscal, normele metodologice pentru art. 145^1 din Codul fiscal, regasite la pct. 45^1 alin. (2) din HG 44/2004, enumera informatiile minime obligatorii pe care trebuie sa le prezinte o foaie de parcurs, dupa cum urmeaza:

-    categoria de vehicul utilizat;
-    scopul si locul deplasarii;
-    km parcursi;
-    norma proprie de consum carburant pe km parcurs.
 
Observam ca temeiul normativ ce reglementeaza foaia de parcurs nu introduce un formular, astfel din intrebare consideram ca ambele variante sunt corecte.
 
Desigur, opinia noastra este ca pe foaia de parcurs trebuie precizat si kilometrajul initial, precum si kilometrajul final, in scopul stabilirii eventualelor avantaje in natura, daca exista situatia ca utilizatorul autovehiculului sa foloseasca autoturismul in interesul personal, prin procedura de calcul stabilita de pct. 70 - 75 din HG 44/2004 pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal - avantaje in natura impozabile la persoana fizica.
 
Cea mai buna solutie pe care v-o recomandam sa o utilizati porneste de la existenta formularului foii de parcurs, adoptat prin Ordinului Ministrului Transporturilor 1892/2006. La formatul si rubricatia deja existenta a formularului adoptat prin prezentul ordin, va recomandam sa inserati rubricatia si coloanele necesare ce corespund si solicitarilor fiscale.
 
Avand in vedere ca OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, nu reglementeaza formatul foii de parcurs, consideram ca solutia noastra prin care se adauga coloane/randuri  sau rubricatii la un format de document reglementat este una corecta.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
consum combustibilfoaie de parcursHG 44/2004OMFP 3512/2008

Data aparitiei: 13 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Completare foaie de parcurs. Consumul de combustibil Nota: 3.22 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]