CJUE: Dreptul la concediu anual platit poate fi redus proportional cu reducerea timpului de munca

concediu anual platittimp de muncaobligatiiangajatorDirectiva 2003/88/CEpro rata temporis
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Prin Hotararea  din 8 noiembrie 2012, Curtea  de Justitie a Uniunii Europene, in cauzele conexate C-229/11 si C-230/11, a decis ca dreptul la concediu anual platit poate fi redus proportional cu reducerea timpului de lucru convenita printr-un plan social. Dreptul Uniunii Europene nu se opune ca o intreprindere si comitetul sau de intreprindere sa incheie un plan social care sa prevada reducerea proportionala a dreptului la concediu anual platit al unui lucrator caruia ii este redus timpul de lucru.

Potrivit articolul 7 din directiva 2003/88 intitulat "Concediul anual", statele membre iau masurile necesare pentru ca orice lucrator sa beneficieze de un concediu anual platit de cel putin patru saptamani in  conformitate cu conditiile de obtinere si de acordare a concediilor prevazute de legislatiile si practicile nationale. Perioada minima de concediu anual platit nu poate fi inlocuita cu o indemnizatie financiara, cu exceptia cazului in care relatia de munca inceteaza.
De asemenea, conform prevederilor articolul 17 din Directiva 2003/88 statele membre pot deroga de la anumite dispozitii din aceasta directiva. Nicio derogare nu este admisa de la articolul 7 din directiva mentionata.

Tribunalul pentru Litigii de Munca din Passau, Germania solicita Curtii de Justitie sa stabileasca daca dreptul Uniunii se opune unor dispozitii sau practici nationale - precum un plan social incheiat intre o intreprindere si comitetul sau de intreprindere - care prevad reducerea dreptului la concediu anual platit proportional cu reducerea timpului de lucru al salariatilor intr-o perioada caracterizata prin dificultati economice ale intreprinderii.

Aceasta instanta este sesizata cu litigii intre domnii Heimann si Toltschin, pe de o parte, si fostul lor angajator, societatea Kaiser GmbH, intreprindere subcontractanta din industria automobilelor, pe de alta parte, cu privire la o indemnizatiie solicitata in temeiul zilelor de concediu anual pe care acesti lucratori nu le-au putut efectua in anii 2009 si 2010. Ca urmare a unor dificultati economice, Kaiser ii concediase pe domnii Heimann si Toltschin cu efect de la sfarsitul lunii iunie si, respectiv, de la sfarsitul lunii august a anului 2009. Cu toate acestea, printr-un plan social incheiat intre Kaiser si comitetul sau de îintreprindere, contractele lor fusesera prelungite in mod formal cu un an. In aceasta perioada,  domnii Heimann si Toltschin nu erau obligati sa lucreze ("reducerea timpului de lucru la zero" ["Kurzarbeit Null"]), iar Kaiser nu trebuia sa le plateasca salariu. In schimb, domnii Heimann si Toltschin primeau din partea Agentiei Federale pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin intermediul Kaiser, o alocatie denumita "Kurzarbeitergeld". Kaiser sustine ca, in aceasta perioada de "reducere a timpului de lucru la zero", domnii Heimann si Toltschin nu puteau dobandi drepturi la concediu anual platit.

Curtea constata ca situatia unui lucrator caruia i-a fost redus timpul de lucru in  cadrul unui plan social este fundamental diferita de cea a unui lucrator aflat in concediu medical, intrucat, potrivit jurisprudentei sale, acesta din urma beneficiaza de un drept la concediu anual platit la fel ca un lucrator in  activitate.

Astfel, in cadrul unei reduceri a timpului de lucru, obligatiile, atat ale lucratorului, cat si ale angajatorului, sunt suspendate prin conventia la nivel de intreprindere. In plus, spre deosebire de un lucrator bolnav, supus constrangerilor fizice sau psihice generate de boala sa, lucratorul caruia i-a fost redus timpul de lucru poate utiliza timpul pe care il castiga pentru a se odihni sau pentru a se dedica unor activitati de destindere si de recreere. Mai mult, daca angajatorul ar fi obligat sa suporte concediile anuale platite pentru perioada de reducere a timpului de lucru, acest lucru ar risca sa genereze o reticenta a angajatorului la incheierea unui plan social, potrivit caruia contractul de munca este prelungit din ratiuni pur sociale si, asadar, in interesul lucratorului.

In concluzie Curtea a stabilit ca articolul 31 alineatul (2) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretate in  sensul ca nu se opun unor dispozitii sau practici nationale, precum un plan social incheiat intre o intreprindere si comitetul sau de intreprindere, in temeiul carora dreptul la concediu anual platit al unui lucrator caruia ii este redus timpul de lucru este calculat potrivit regulii pro rata temporis.

Hotararea Curtii  (Camera a cincea),8 noiembrie 2012 "Politica sociala - Directiva 2003/88/CE - Reducerea timpului de lucru («Kurzarbeit») - Reducerea dreptului la concediu anual platit in functie de reducerea timpului de lucru - Indemnizatie" In cauzele conexate C 229/11 și C 230/11, avand ca obiect cereri de decizii preliminare formulate in temeiul articolului 267 TFUE de Arbeitsgericht Passau (Germania), prin decizia din 13 aprilie 2011, primite de Curte la 16 mai 2011, in procedurile Alexander Heimann (C 229/11), Konstantin Toltschin (C 230/11)impotriva Kaiser GmbH.

Sursa



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu anual platittimp de muncaobligatiiangajatorDirectiva 2003/88/CEpro rata temporis

Data aparitiei: 12 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CJUE: Dreptul la concediu anual platit poate fi redus proportional cu reducerea timpului de munca Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]