Propuneri noi facute de IMM-uri privind legislatia si piata muncii

CNIPMMRIMMpropuneripiata munciiplatisalariatisistem bugetarCNIPMMRIMMpropuneripiata munciiplatisalariatisistem bugetar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Cu prilejul celei de a XX-a editii a Topului National al Firmelor Private din Romania, organizat de CNIPMMR in colaborare cu AIPPIMM, avand ca partener oficial CECCAR si partener principal Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, in data de 02 noiembrie 2012 la Palatul Parlamentului, s-a realizat o ampla consultare a intreprinzatorilor, in vederea stabilirii celor 10 prioritati majore ale mediului de afaceri pentru anul 2013.

Redam mai jos acele propuneri facute de reprezentantii IMM-urilor care privesc piata muncii, drepturile salariale, dezvoltarea intreprinderilor si sectorul privat:

- Imbunatatirea legislatiei privind achizitiile publice, pentru cresterea participarii IMM-urilor la achizitiilor publice:

    Reglementarea unor prevederi speciale pentru IMM-uri: obligativitatea impartirii in loturi mai mici a obiectului achizitiei pentru a fi accesibil IMM-urilor, garantii de participare si buna executie mai mici pentru IMM-uri, simplificarea procedurii privind acordarea de avansuri, etc.;
    Reglementarea in regim de urgenta a obligatiei de plata a valorii contractelor de achizitie publica in termen de maxim 30 de zile calendaristice de la receptie, cu sanctiuni ferme (dobanzi si penalitati echivalente cu cele pentru datorii bugetare), cu transpunerea Directivei 2011/7/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea intarzierii in efectuarea pla?ilor in tranzactiile comerciale (reformare), al carei temen maxim de transpunere expira la data de 16 martie 2013.

- Sustinerea dezvoltarii IMM-urilor din Romania, prin sustinerea distributiei si comercializarii produselor lor :

    Extinderea masurilor adoptate prin Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, privind protectia impotriva intelegerilor si practicilor anticoncurentiale si accelerarea platilor comerciantilor catre toate IMM-urile furnizoare – din industria usoara, mobila, produse chimice, etc., care va stimula cresterea productiei industriale autohtone si va reduce importurile;
    Instituirea unei retele de colectare in vederea distributiei produselor traditionale si locale realizate de IMM-uri, inclusiv micii agricultori si mestesugari, cu implicarea financiara a fondurilor UE;
    Instituirea obligativitatii pentru marile lanturi de magazine de a asigura un spatiu minim de desfacere (30%) pentru prezentarea si comercializarea produselor traditionale si locale realizate de IMM-uri, inclusiv micii agricultori si mestesugari;
    Dezvoltarea retelelelor si centrelor de consultanta si informare pentru IMM-uri, a serviciilor de sprijin in afaceri, a portalurilor de solutii pentru IMM, sustinerea retelelor de cooperare dintre IMM-uri, centre de cercetare si universitati, organizatii de formare profesionala si formare profesionala continua, institutii financiare si consultanti;
    Sustinerea dezvoltarii organizatiilor IMM-urilor, pentru asigurarea de servicii complexe, adaptate specificului micilor intreprinzatori.

10. Masuri pentru felexibilizarea relatiilor de munca si sustinerea ocuparii pe piata muncii:

    Continuarea flexibilizarii pietei muncii din Romania, concomitent cu adaptarea de masuri de stimulare a infiintarii de noi locuri de munca, de ocupare a persoanelor defavorizate si de crestere a productivitatii muncii.
    Aplicarea aceluiasi regim de drepturi si plati pentru salariatii din domeniul privat similar cu salariatii bugetari raportat la platile efectuate din bugetele speciale de asigurari sociale (indemnizatii compensatorii in caz de somaj, acces la programele de tratamente si refacere a capacitatii de munca, etc.).
    Eliminarea practicii anularii datoriilor companiilor cu capital de stat de la fondurile de asigurari sociale obligatorii;
    Continuarea simplificarii procedurilor referitoare la angajare si indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a contributiilor obligatorii ale angajatorilor.
    Recunoasterea rolului patronatelor IMM-urilor in cadrul dialogului social la nivel national si local si valorificarea propunerilor lor pentru imbunatatirea cadrului legislativ.


Sursa:  CNIPMMR

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CNIPMMRIMMpropuneripiata munciiplatisalariatisistem bugetarCNIPMMRIMMpropuneripiata munciiplatisalariatisistem bugetar

Data aparitiei: 07 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Propuneri noi facute de IMM-uri privind legislatia si piata muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]