Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Se suspenda contractul in zilele libere acordate pentru casatorie?


Potrivit dispozitiilor Codului muncii (art. 139), zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Potrivit art. 143 din Codul muncii , prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere

De exemplu, pana la 1 ianuarie 2011, prin contractul colectiv de munca unic la nivel national aplicabil tuturor societatilor comerciale, salariatii aveau dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, astfel:
- la casatoria salariatului – 5 zile;
- la casatoria unui copil – 2 zile;
- la nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura;
- la desecul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
- la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
- donatorii de sange – conform legii;
- la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;
- 30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior;

In unele unitati se acorda zi libera tuturor femeilor in ziua de 8 martie sau se acorda zi libera platita pentru ziua de nastere.

Acestea zile libere reglementate prin contractul colectiv de munca la nivel national aveau regimul sarbatorilor legale, erau zile libere platite pentru care nu se suspenda CIM si nu afecta depturile salariale.

Prin urmare, pentru acordarea altor zile libere cu exceptia celor reglementate de Codul muncii , acestea se negociaza prin contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil.
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 29 Octombrie 2012

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Repunerea In Functie Si Despagubiri

Intrebare: Buna seara, Am fost retrogradat din functie. In urma unei sentinte judecatoresti am fost repus in functie. Hotararea Instantei este " -obliga intimata la plata catre contestator a despagubirilor constand in salariul, cu toate indexarile, sporurile si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, la emiterea deciziei atacate si pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti". Este vorba de perioada 01.01.2013 si pana la 31.07.2013 cand hotararea a ramas definitiva, in aceasta perioada eu am fost mai mult in concediu medical si 3 luni in concediu fara plata. Firma vrea sa-mi acorde pentru aceasta perioada numai diferenta de bani de la o functie la alta, cu toate ca Instanta a stabilit despagubiri constand in salariul.....,cum am mentionat mai sus si nu vor sa ma plateasca nici pentru cele 3 luni in care am fost in concediu fara plata. Eu din hotararea Instantei am inteles ca am dreptul la despagubiri constand in salariul cu toate indexarile-majorate si actualizate-sporurile si celelalte drepturi de care as fi beneficiat pe functia inaite sa fiu retrogradat (si nu la diferenta intre functii cum vor ei). Va rog sa-mi comunicati daca eu interpretez gresit hotararea Instantei sau firma? Va multumesc anticipat! Cu stima, Liviu Muresan

Raspuns: Nu am fost sanctionat. A fost o decizie de retrogradare fara niciun temei legal. Fiind vorba de o de... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareComentarii articol
Postat de: ge*****
  Raspunsul la intrebarea-titlu reiese din articol. Nu se suspenda! Zilele libere platite mentionate mai sus apar si in H.G. 250 din 8 mai 1992, privind concediul de odihna &#351;i alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit &#351;i din unitatile bugetare, capitolul 3, art 24. Conform art.54 din Codul Muncii: "C.I.M. poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale".
Data adaugarii: 03-Nov-2012

Postat de: ir*****
  Asa este, dar na, cand termini facultatea si te trezesti la mai putin de un an consultant, e normal sa nu ai o parere personala, ci doar copy/paste-uri din legi/ordonante/etc. Asa este pe toate site-urile afiliate lor, culmea ca pe unele ai cont c u plata, dar inutil sa mai discutam subiectul. Ei din asta traiesc, ca experienta practica e spre minus infinit la cei mai multi, de aia iti dau cu atata nonsalanta raspunsuri de genul nu e legal, nu e corect, etc, daca ar spune asa ceva unui sef in viata reala, ar matura pe jos a doua zi, nu ar mai fi asa tari pe linie de conultanta
Data adaugarii: 30-Oct-2012

Postat de: li*****
  Am observat de ceva timp ca la aceste articole ale dvs. exista foarte multa vorbarie fara a fi o concluzie finala. Cineva cu mai putin "spirit de observatie" nu ar sti care este raspunsul la intrebarea din titlul articolului. Meditati la aceasta observatie a mea.
Data adaugarii: 30-Oct-2012

Postat de: co*****
  si 30 nov e zi libera. mai multa atentie cand dati "copy/paste", mai trebuie sa si actualizati. si nu e prima data cand dati dovada de superficialitate in tratarea diverselor probleme.
Data adaugarii: 30-Oct-2012Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA zile libere, codul muncii, cim:ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA zile libere, codul muncii, cim: