Reintegrarea salariatului. Admiterea recursului angajatorului. Ce consecinte apar?

titlu executoriudata concedieriidata reintegrariiadmitere recursreintegrare salariat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unui salariat caruia i s-a desfacut contractul de munca conform art. 61 lit. a) si care a avut castig de cauza in instanta, fiind anulata decizia de incetare CIM si fiind reintegrat in cadrul unitatii de lucru.

Societatea in cauza a facut recurs si a castigat, contestantia deciziei de desfacere a contractului fiind respinsa ca neintemeiata: Admite recursul. Modifica sentinta recurata in sensul ca respinge contestatia ca neintemeiata. Irevocabila.

Vom stabili astfel care sunt actele administrative care trebuie intocmite, precum si pasii de parcurs din punct de vedere fiscal si financiar.


Raspuns:

In situatia expusa, s-a desfiintat titlul executoriu in baza caruia angajatorul a platit salariatului despagubirea  reprezentand salarii si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pentru perioada cuprinsa intre data incetarii contractului de munca si data admiterii de catre instanta de fond a actiunii si, totodata, l-a reintegrat.

In aceasta ipoteza suma incasata cu titlu de despagubiri reprezentand salarii si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pentru perioada cuprinsa intre data incetarii contractului de munca si data admiterii de catre instanta de fond a actiunii reprezinta plata nedatorata, fostul salariat avand obligatia de a o restitui, intorcandu-se executarea dispusa in baza titlului executoriu reprezentat de sentinta instantei de fond modificata in tot de instanta de recurs.

Daca in baza aceleiasi sentinte salariatul a fost reintegrat (si a prestat munca), acesta are dreptul la contravaloarea muncii efectuate pe perioada cuprinsa intre reintegrarea efectiva si admiterea recursului declarat de angajator, la baza remunerarii stand prestarea efectiva a muncii.
Potrivit dispozitiilor art. 4041 alin. (1) din Codul de procedura civila "In toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau insasi executarea silita, cel interesat are dreptul la intoarcerea executarii, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia".

Asadar, angajatorul care a obtinut desfiintarea hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea salariatului are dreptul la restabilirea situatiei anterioare.

Conform Codului de procedura civila , la cererea persoanei interesate, instanta judecatoreasca ce desfiinteaza titlul executoriu sau actele de executare dispune prin aceeasi hotarare si asupra restabilirii situatiei anterioare. In speta, angajatorul a avut posibilitatea ca prin cererea de recurs sa solicite instantei de recurs intoarcerea executarii. Daca nu a solicitat intoarcerea executarii si salariatul nu isi indeplineste de buna voie obligatia de restituire,  angajatorul o va putea cere instantei judecatoresti competente potrivit legii.

In consecinta, daca angajatorul nu a solicitat instantei de recurs intoarcerea executarii si salariatul nu restituie de buna voie despagubirea, angajatorul trebuie sa solicite instantei competente, potrivit legii, intoarcerea executarii. Apoi, in baza hotararii judecatoresti prin care instanta competenta se pronunta asupra cererii, angajatorul va solicita executarea silita a salariatului in conditiile legii.

Din punct de vedere fiscal, se vor intocmi declaratii rectificative pentru perioada cuprinsa intre data concedierii si data reintegrarii.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
titlu executoriudata concedieriidata reintegrariiadmitere recursreintegrare salariat

Data aparitiei: 25 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reintegrarea salariatului. Admiterea recursului angajatorului. Ce consecinte apar? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]