Concediu de odihna suplimentar. Ce documente sunt necesare?

Codul munciiconcediu de odihna suplimentarcontract colectiv
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


O societate doreste sa acorde angajatilor doua zile de concediu pe an in plus fata de cele existente conform legislatiei in vigoare. Vom vedea cum se pot inregistra aceste zile si care vor fi documentele obligatorii.

Raspuns:

Potrivit art. 147 alin. (1) din Codul muncii, republicat, salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.

Salariatii au dreptul la un concediu de odihna anual a carui durata efectiva se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, in conformitate cu dispozitiile cuprinse in art. 144 si 145 din Codul muncii, republicat.

Referitor la concediul suplimentar astfel cum este reglementat in Codul muncii, opinia pe care o imbratisez este in sensul ca aceste zile acordate de legiuitor se adauga la concediul de odihna anual la care au dreptul salariatii respectivi. Cu alte cuvinte, pentru anumiti salariati anume prevazuti, la concediul de odihna calculat proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic se vor adauga inca cel putin 3 zile.

Asadar, pe langa acest concediu de odihna calculat proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic, dupa cum expres prevede art. 145 alin. (2) din Codul muncii, republicat, categoriile de salariati mentionati de lege beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

Prin urmare, daca zilele de concediu de odihna suplimentar acordate in temeiul legii se stabilesc prin contractul colectiv de munca aplicabil orice alta adaugare la zilele de concediu de odihna va fi prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil.

Prin urmare, zilele de concediu de  odihna suplimentar vor fi mentionate intr-un act aditional la contractul colectiv de munca aplicabil sau in lipsa unui contract colectiv vor face obiectul unui act aditional la contractul individual de munca.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiconcediu de odihna suplimentarcontract colectiv

Data aparitiei: 24 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu de odihna suplimentar. Ce documente sunt necesare? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]