Obligatiile angajatorului unui salariat cu handicap

Codul munciiLegea 448/2006handicap
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: In ce conditii poate beneficia de zilele suplimentare de concediu o persoana cu handicap. Zilele ar fi acordate prin art. 147 din Codul muncii care atesta faptul ca, persoanele cu handicap beneficiaza de cel putin 3 zile suplimentare de concediu.

Raspuns:
Angajatorul va acorda salariatului cu handicap drepturile stabilite de Codul muncii, de Legea 448/2006, de Codul fiscal precum si orice alta prevedere legala speciala care stabileste drepturi in favoarea salariatilor cu handicap.

Angajatorul va avea in vedere si masurile de protectie recomandate de comisia de evaluare inclusiv recomandarea de a presta activitate o durata mai mica de 8 ore pe zi.

In acest sens, art. 83 alin. (1) din Legea 448/2006 stabileste ca unul dintre drepturile persoanele cu handicap aflate in cautarea unui loc de munca sau incadrate in munca este posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, in conditiile legii, in cazul in care beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens.

Acelasi articol stabileste la alin. (1) lit. b) dreptul persoanelor cu handicap la adaptarea rezonabila a locului de munca. Adaptarea rezonabila a locului de munca presupune, potrivit dispozitiilor art. 5 pct. 4 din acelasi act normativ, totalitatea modificarilor facute de angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la munca al persoanei cu handicap; presupune modificarea programului de lucru, achizitionarea de echipament, dispozitive si tehnologii asistive si alte masuri asemenea.

Potrivit dispozitiilor art. 147 alin. (1) in privinta adaptarii locului de munca din Codul muncii , salariatii cu handicap beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

Salariatul cu handicap caruia i se desface contractul individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia are dreptul la un preaviz platit, de minimum 30 de zile lucratoare, conform art. 83 alin. (1) lit. e) din Legea 448/2006.

Angajatorul va avea in vedere si dispozitiile art. 55 alin. (4) lit. k indice 1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal potrivit caruia veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la functia de baza nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.

In acest sens, punctul 87 indice 1 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, nu sunt venituri impozabile veniturile din salarii realizate de persoanele fizice cu handicap grav si accentuat, incadrate cu contract individual de munca, incasate incepand cu data de 1 mai 2005. Veniturile de natura celor de mai sus, aferente perioadei de pana la 1 mai 2005, sunt impozabile potrivit legii.

Asadar, in baza certificatului de handicap angajatorul unui salariat cu handicap are obligatia sa respecte recomandarile medicului de medicina a muncii si ale comisiei de evaluare si sa acorda acestuia toate drepturile stabilite de Codul muncii , de Legea 448/2006 , de Codul fiscal precum si orice alta prevedere legala speciala.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea 448/2006handicap

Data aparitiei: 19 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Obligatiile angajatorului unui salariat cu handicap Nota: 4.54 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]