Transportul persoanelor accidentate in conditii de siguranta

accidenttransportreguli
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Reguli de transport al persoanelor accidentate

Niciun accidentat nu va fi transportat inainte de a fi adus in starea de a suporta in bune conditii transportul, adica inainte de a fi examinat si a i se fi acordat primul ajutor.

Persoanele accidentate vor fi transportate numai cu ambulanta. Trebuie evitata marea greseala pe care o fac multi salvatori care, din dorinta de a transporta persoana accidentata cat mai repede posibil, apeleaza la primul vehicul ce le iese in cale. Este preferabil sa se piarda chiar si o ora pana la sosirea unei ambulante care poate transporta victima accidentului in conditii corespunzatoare.

Numai victimele cu leziuni usoare, care nu influenteaza functiile vitale ale organismului, pot fi transportate cu mijloace improvizate si numai in conditii exceptionale se pot transporta accidentatii grav cu astfel de mijloace. De asemenea, se va recurge la alte mijloace de transport in afara ambulantelor, atunci cand accidentul s-a produs in locuri izolate, la mare distanta de statii de salvare.

Numai cadrele medico-sanitare de specialitate au dreptul sa dispuna ridicarea si
transportul victimelor de la locul accidentului.

Pana la sosirea ambulantei, salvatorul trebuie sa intervina pentru inlaturarea cauzelor si consecintelor accidentului, pentru prevenirea si eliminarea factorilor de agravare si apoi sa supravegheze starea victimei.

Persoanele care au suferit traumatisme grave nu trebuie deplasate inainte de sosirea unei persoane calificate, in afara cazurilor cand este absolut necesar ca ele sa fie scoase dintr-o pozitie sau situatie periculoasa, care ar putea agrava consecintele accidentarii.

O data cu sosirea ambulantei, cadrele de specialitate preiau cazul si perfecteaza masurile de prim ajutor initiate de salvatorul (salvatorii) de la locul accidentului. Ei pot efectua in conditii mai sigure reanimarea cardio-respiratorie sau pot trata leziunile asociate.

Faptul ca transportul de la locul accidentului pana la spitalul cel mai apropiat nu depaseste uneori 5-10 minute, nu poate constitui o justificare pentru neglijarea aplicarii masurilor de prim ajutor la locul accidentului sau in timpul transportului.

Pentru a se evita ridicarea de la locul accidentului a unui ranit in stare de soc si pentru a nu transporta un muribund, trebuie respectate regulile de acordare a primului ajutor la locul accidentului ipana la sosirea ambulantei.

Momentele cele mai importante ale transportului, si anume scoaterea victimei de la locul accidentului, ridicarea ei de la sol, transportul ei, asezarea ei in pat, trebuie executate in mod diferentiat, in functie de circumstantele in care s-a produs accidentul, de gravitatea si tipul leziunilor provoicate, cat si de numarul salvatorilor prezenti.

Tehnica de interventie pentru transport trebuie subordonata grijii permanente de a nu agrava si complica vatamarile produse de accident. Inventarul leziunilor nu poate fi realizat corect si complet la locul accidentului, in special in cazul politraumatismelor grave, cand victima se afla in stare de inconstienta.

De aceea, mobilizarea accidentatului va trebui astfel executata incat segmentul format din cap-gat-trunchi-bazin sa ramana nemiscat, ca un bloc rigid. In acest fel, coastele rupte nu vor ajunge sa perforeze plamanii, vertebrele rupte sa sectioneze maduva spinarii, accidentatul in coma sa se sufoce cu propria-i limba sau cu voma etc.

In orice situatie, oricat de grele ar parea circumstantele accidentului si starea victimei, salvatorul trebuie sa actioneze calm si sa se orienteze asupra acelor tehnici de manevrare a accidentatului care sa reduca cat mai mult posibil riscurile amintite

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accidenttransportreguli

Data aparitiei: 19 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Transportul persoanelor accidentate in conditii de siguranta Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]