Absenta salariatului pe durata preavizului are temei CCM aplicabil
Vom stabili in ce masura, in perioada de preaviz de 20 zile lucratoare acordate la concedierea pentru necorespundere profesionala, ramane valabila obligatia de a-i acorda angajatului liber 4 ore zi pentru cautarea unui loc de munca.
Raspuns:
Acordarea preavizului este un moment premergator incetarii contractelor individuale ale salariatilor prin concediere Astfel, fie ca este vorba de concediere colectiva, concediere individuala sau concediere pentru necorespundere profesionala, salariatii au dreptul la un preaviz, ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare conform art. 75 alin. (1) din Codul muncii , republicat. Exista insa posibilitatea ca salariatii sa aiba dreptul la un preaviz mai mare daca prin contractul individual de munca ori prin contractul colectiv de munca aplicabil, deci inclusiv cel de nivel superior, se prevede un astfel de drept, astfel incat vor beneficia de acest drept superior.
Respectarea procedurii de concediere presupune si respectarea termenului de preaviz, deoarece acordarea preavizului este inclusa procedurii ce vizeaza concedierea salariatului, iar concedierea dispusa fara acordarea acestui preaviz este lovita de nulitate absoluta.
Asadar, pe durata preavizului angajatorul poate acorda salariatului dreptul sa lipseasca 4 ore se la programul de lucru pentru gasirea unui nou loc de munca sau poate decide in notificarea de preaviz ca pe durata previzului salariatul este scutit de obligatia de a se mai prezenta la locul de munca. In contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 - 2010, a existat o clauza potrivit careia pe durata preavizului salariatul avea dreptul sa lipseasca de la programul de lucru 4 ore in vederea gasirii unui nou loc de munca. Multe contracte la nivel de ramura si la nivel de unitate au preluat clauza fie cu diminuara programului de lucru cu 4 ore fie cu scutirea de a se mai prezenta la programul de lucru, respectiv de 8 ore.
Prin urmare, in functie de reglementarea din contractul colectiv de munca aplicabil angajatul are dreptul sa lipseasca de la locul de munca, pe durata pravizului, pentru gasirea unui nou loc de munca, fie 4 ore, fie 8 ore.
de LegislatiaMuncii.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Data aparitiei: 18 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.
ce pot face impotriva unui salariat care nu mai vrea sa lucreze in firma,si pleaca fara demisie,fara sa instiinteze, desi are in primire utilaje de mari valori luate in primire cu proces verbal.Nu vreau doar desfacerea cim ci si daune interese intrucat lipsa lui a provocat pagube...Ce pot intrprinde impotriva lui ?