BNS: O noua modificare a Codului Muncii ar mari salariul minim la 1.000 lei

codul munciimajorare salariu minimdumitru costinblocul national sindicalpensionari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Un nou proiect de lege inaintat de Blocul National Sindical in ce proveste modificarea actualului
Cod al Muncii vizeaza in principal cresterea salariului minim brut pe tara la 1.000 lei, in paralel cu reducerea cu 4 puncte procentuale a contributiei angajatorilor la bugetul asigurarilor sociale, reglementarea in detaliu a obiectivelor de performanta, dar si marirea perioadei maxime pentru care se pot incheia contractele de munca pe durata determinata, de la 3 la 5 ani, a declarat luni Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), cu ocazia lansarii campaniei nationale pentru strangerea de semnaturi in vederea modificarii actualului act normativ.



"Prin noul proiect de lege dorim modificarea dispozitiilor privind salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in sensul raportarii cuantumului net al acestuia la cuantumul salariului mediu net la nivel national, comunicat de Institutul National de Statistica. Concret, urmarim cresterea salariului minim brut pe tara la 1.000 lei, in paralel cu reducerea cu 4 puncte procentuale a contributiei angajatorilor la bugetul asigurarilor sociale, masura care ar veni atat in sprijinul angajatilor, cat si al bugetului de stat, fara ca situatia financiara a angajatorilor sa aiba de suferit. De asemenea, contractul individual de munca pe durata determinata nu va mai putea fi incheiat pe o perioada mai mare de cinci ani, iar neindeplinirea obiectivelor de performanta nu va mai putea constitui motiv de concediere pentru necorespundere profesionala", a afirmat Dumitru Costin.

Acesta a precizat, totodata, ca prin intermediul noului Cod al Muncii pensionarii si somerii vor putea adera la organizatiile sindicale constituite potrivit legii, iar criteriile aplicate in cazul concedierilor colective vor suferi modificari.

"Cu ocazia stabilirii ordinii de prioritate la concediere, nu vor putea fi utilizate criterii ce tin de indeplinirea obiectivelor de performanta de catre salariati. Concedierile colective sunt dispuse pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, si astfel nu se justifica stabilirea ordinii de prioritate la concediere in functie de motive ce tin de persoana salariatului. De asemenea, am revizuit si termenul in care angajatorul are obligatia de a reangaja salariatii concediati prin concediere colectiva cu prioritate pe posturile reinfiintate", a mai spus presedintele BNS.

Noul proiect de lege prevede si sporirea numarului de sarbatori legale in care nu se lucreaza, prin introducerea - ca zi libera - a Sarbatorii Sfantului Andrei, pe 30 noiembrie.

"Pentru ca proiectul sa poata fi inaintat Parlamentului pentru a fi dezbatut si adoptat este nevoie de 100.000 de semnaturi. Campania de strangere de semnaturi se va incheia in luna aprilie a anului viitor, in teritoriu actionand deja 276 de reprezentanti BNS, numarul lor urmand sa ajunga la 500 pana la sfarsitul acestei luni. Mai multe informatii despre proiect pot fi obtinute pe site-ul www.sustinecodulmuncii.ro sau la Call Center 031.620.58.59", a adaugat Dumitru Costin.

Pe langa modificarea Codului Muncii, pe lista de prioritati a BNS se mai afla inca trei proiecte de lege menite sa corecteze erorile din legislatia muncii si sa completeze setul de instrumente pe care lucratorii le au la dispozitie pentru a-si apara drepturile.

"Pana la sfarsitul anului vor fi lansate in dezbatere publica si promovate: proiectul de lege privind negocierile colective, proiectul de lege privind conflictele de munca si proiectul de lege privind ratificarea Protocolului Aditional la Carta Sociala Europeana Revizuita", a mai spus presedintele BNS.

Sursa: Agerpres

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciimajorare salariu minimdumitru costinblocul national sindicalpensionari

Data aparitiei: 15 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

BNS: O noua modificare a Codului Muncii ar mari salariul minim la 1.000 lei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]