Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Restructurarea unui post. Ce drepturi are salariatul si cand nu beneficiaza de somaj?


Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, cu respectarea preavizului si inchiderea carnetului de munca al salariatului. in aceasta situatie angajatorul va emite o decizie de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, in temeiul art. 65 din Codul muncii republicat.


Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

In cazul in care contractul individual de munca a incetat conform unei decizii de restructurare, angajatorul poate incadra o alta persoana pe postul restructurat, daca salariatul a fost concediat pentru motive ce nu tin de persoana sa, in temeiul art. 65 alin. (1) din Codul muncii, postul putand fi reinfiintat.

Motive ale restructurarii postului pot fi dificultati economice intampinate de angajator,  transformari tehnologice si reorganizarea activitatii in anumite departamente, reducerea cheltuielilor cu personalul, diminuarea cifrei de afaceri s.a.

Codul muncii nu interzice in mod expres angajatorului sa faca noi angajari. Singura limitare pe care o intalnim vizeaza concedierile colective, caz in care angajatorul nu poate efectua noi angajari pe aceleasi locuri de munca timp de 9 luni.

Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor deveniti someri (din motive neimputabile lor) pot beneficia de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    au un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
    nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
    nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
    sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj:
    persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, situat la o distanta de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu;
    persoanele care refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
    absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de invatamant;
    persoanele care au incetat raporturile de munca sau de serviciu prin acordul partilor sau prin demisie.


Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: -

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Cand Pot Iesi La Pensie La Limita De Varsta?

Intrebare: Buna ziua , As dori sa va mai adresez o intrebare.Am o matusa care vrea sa stie cand poate iesi la pensie la limita de varsta.Data nasterii: 13.06.1955. A lucrat 21 ani si 4 luni in conditii normale de munca, din 1993-2011 este pensionata pe caz de boala gradul 2, din 2011 pana in prezent este pensionata pe caz de boala gradul 3. Cu deosebit respect, Silvia Motolea

Raspuns: Cu mare drag!... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareComentarii articol
Postat de: c_*****
  Buna ziua. Am si eu o mica intrebare. Compania in care lucrez mi-a propus un job intr-un alt departament, dar fara a-mi fi prezentate toate spetele. La sedinta pe care am avut-o ieri, dintr-o intamplare s-a adus in discutie problema incadrarii mele. Atunci am aflat ca postul a fost restructurat de curand si nu stiu exact cum vor reusi sa ma incadreze pe mine. Se gandesc la posibilitatea sa fiu incadrata fictiv pe o alta functie, dar in acest caz ar fi o problema, pentru ca salariu nu s-ar mai justifica. Au ramas sa discute la HR si sa mi se dea un raspuns. Nu stiu ce sa fac. Inteleg ca pot sa reinfiinteze postul daca fostul coleg a fost concediat din motive ce nu tin de natura lui. Dar daca ar fi asa, atunci de ce isi fac griji ca nu pot sa ma incadreze corespunzator ? Nimeni nu-mi spune nimic aici si sincer, imi este teama acum sa accept postul. Ce ma sfatuiti sa fac ? As aprecia din suflet ajutorul dvs.
Data adaugarii: 22-Oct-2013

Postat de: Tu*****
  Buna ziua,am si eu o intrebare daca se poate sa-mi da-ti raspuns. am fost angajat la sc spicu sa timp de 2 ani jumate dupa care m-a restructurat pe motivul problemei fabricii adica ca a intrat in insolventa.Intrebarea mea este daca pot sa beneficiez de ajutor de jomaj? mentionez ca in perioada in care am lucrat mi s-a oprit din salariu pentru somaj.
Data adaugarii: 19-Mar-2013

Postat de: au*****
  numai fabulati daca nu stiti sigur ca ===cei care cumuleaza pensia cu salaiul conf legi 53/2003 republicata sunt cei care sunt pensionati de invaliditate medical 4 ore/zi iar ==cei care sunt pensionari limita de virsta NU au dreptul sa se angajeze conform cu CODUL MUNCI ==caci codul munci NU angajeaza PENSIONARII==acestia pot LUCRA numai cu CONTRACT de ASIGURARE care se incheie la CASA de PENSIE iar la ANGAJATOR trebuie sa prezinte aceasta asigurare si sa primeasca un salariu aferent cu ORELE de munca asigurate ==NUMAI ca la noi la pensionari de VIRSTA li se incheie tot un CIM care incalca legea 53/2003 republicata ==dovada ca nimeni nu stie articolul din codul munci care cumuleaza pensia de limita de virsta cu salariul ==DAR se merge pe articolul ambigu din codul munci care stipuleaza ca se pote cumula pensia cu salariul si aici fiecare INTELEGE ce VREA pentru ca la noi merge ORICUM ==ceea ce este INADMISIBIL pentru cei care trebuie sa fie ADEVARATI BENEFICIARI de CODUL MUNCI==adica ==PERSOANELE intre 18-65 ani.RUSINE pentru aceste CONFUZII VOITE.
Data adaugarii: 17-Oct-2012

Postat de: au*****
  legea 53/2003 republicata ===este prea calcata in picioare de catre uni din asa zisi specialisti ===si mai se impun contabililor sa-si cumpere aceste comentarii ==ca de nu ,sunt PENALIZATI . pai cum vine asta traim in TOTALITAR si sunt OBLIGATI===care legi sunt obligati ==spuneti cine va da acest drept ???sa obligati sa aiba CD sau cartulii cu comentarii ==nu este destul ca are legea==adica CODUL MUNCI sau trebuie sa cunoasca si parerile anumitor vinatori de senzatii si profit prin comentarii de care mai multi contabili se pot lipsi.
Data adaugarii: 17-Oct-2012

Postat de: ro*****
  dezamagire totala.Nu pot sa cred ca nu a recitit nimeni articolul, nu l-a corectatCodul muncii republicat...!
Data adaugarii: 16-Oct-2012

Postat de: dr*****
  ref. articol "ce drepturi au salariatii..."am fost total dezamagita sa constat ca este depasit, informatiile nu corespund codului muncii in vigoare. Ce incredere sa mai avem?
Data adaugarii: 16-Oct-2012

Postat de: gb*****
  "In cazul in care contractul individual de munca a incetat conform unei decizii de restructurare, angajatorul poate incadra o alta persoana pe postul restructurat, daca salariatul a fost concediat pentru motive ce nu tin de persoana sa, in temeiul art. 65 alin. 1 din Codul muncii, postul putand fi reinfiintat." Nu inteleg cum vine asta.Postul este restructurat din motive care nu tin de salariat.Si cum adica, "angajatorul poate angaja pe altcineva"? Pai daca pe mine ma da afara ca sunt probleme economice, peste 2 saptamani poate sa angajeze pe altcineva?
Data adaugarii: 16-Oct-2012Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA indemnizatie, somaj, cotizare, restructurare post, concediere, conditii pensionare:


ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA indemnizatie, somaj, cotizare, restructurare post, concediere, conditii pensionare: