Codul fiscal contine reguli speciale pentru remuneratia administratorului

codul fiscalremuneratieadministratorFNUASSreguli speciale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Membrii CA primesc indemnizatia lunara care este supusa contributiilor sociale lunare la fel ca  salariul in baza CIM. La 1 iulie 2012 au fost facute modificari conform Codului fiscal contributiilor sociale ale veniturilor mai multor categorii de persoane, printre care si persoanelor care realizeaza venituri din activitati desfasurate in baza contracteor/conventiilor civile potrivit Codului civil. Vom vedea astfel daca aceasta modificare se aplica si membrilor CA, urmand sa vedem si care sunt contributiile sociale datorate de angajator si membru CA.

Raspuns:

Remuneratia administratorului nu se incadreaza, din punct de vedere fiscal, in veniturile din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil .  Codul fiscal cuprinde prevederi speciale in ceeea ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale datorate pentru remuneratia administratorului.  

Aceste prevederi nu au suferit modificari incepand cu data de 01 iulie 2012.  Astfel, potrivit dispozitiilor art. 296 indice 4 lit. e) din Codul fiscal , remuneratia administratorului intra in baza de calcul al contributiilor sociale. Remuneratia administratorilor este exceptata in mod expres de la plata urmatoarelor contributii sociale:

- contributiilor de asigurari sociale pentru somaj (salariat si angajator) datorate bugetului asigurarilor pentru somaj (art. 296 indice 16 lit. c1) din Codul fiscal );
- contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat ( art. 296 indice 16 lit. d1) din Codul fiscal );
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (art. 296 indice 16 lit. f) din Codul fiscal );

In consecinta, indiferent daca administratorii realizeaza sau nu si alte venituri (din salarii la aceeasi unitate sau la un alt angajator, sau venituri din pensii) si indiferent de nivelul remuneratiei, pentru remuneratia acestuia se datoreaza:

- contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de stat si contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale de stat;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate (salariat si angajator) datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).

Intrucat remuneratia primita de catre administrator se asimileaza veniturilor salariale, societatea va retine, declara si plati atat impozitul pe venit, cat si contributiile sociale datorate.
Contributiile individuale retinute si contributiile angajatorului se vireaza si se declara de societatea comerciala impreuna cu impozitul datorat, in formularul 112.

Administratorul nu plateste si nu declara contributiile sociale obligatorii, aceste obligatii revenind societatii.

Prevederile OUG 125/2011 ca au intrat in vigoare la data 1 iulie 2012 vizeaza contributiile sociale datorate de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica, persoanele care realizeaza alte venituri, precum si persoanele care nu realizeaza venituri.

Prevederile legale care reglementeaza veniturile asimilate salariilor, venituri unde se incadreaza si indemnizatia administratorului, nu au suferit modificari incepand cu data de 1 iulie 2012.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalremuneratieadministratorFNUASSreguli speciale

Data aparitiei: 12 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul fiscal contine reguli speciale pentru remuneratia administratorului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]