Planul UE pentru redresarea industriei. Vezi propunerile Comisiei

IMMindustrieComisia Europeanacomertpiata internaplanmasuri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Europa trebuie sa inverseze, in secolul al 21-lea, tendinta de scadere a rolului industriei, cu scopul de a asigura o crestere sustenabila, de a crea locuri de munca cu valoare ridicata si de a rezolva problemele societale actuale. Prin masuri imediate, se poate obtine o inversare a tendintei actuale de scadere, astfel incat, pana in 2020, sa se ajunga de la nivelul de 15,6%, cat este in prezent,  la 20% din PIB-ul UE. Prin urmare, Comisia propune o serie de actiuni prioritare menite sa stimuleze investitiile in noi tehnologii, sa imbunatateasca mediul de afaceri, accesul la piete si la finantare, in special pentru IMM-uri, si sa puna in concordanta competentele cu necesitatile sectorului industrial.

Industria Europei are toate atuurile pentru a-si asuma acest rol: Europa este lider mondial in multe sectoare strategice precum sectorul autovehiculelor, sectorul aeronautic, ingineria, sectorul spatial, sectorul produselor chimice si cel al produselor farmaceutice. Industria inca reprezinta patru cincimi din exporturile europene, iar 80% din exporturile europene si din investitiile sectorului privat in cercetare si dezvoltare provin din industria manufacturiera. Daca increderea revine si, impreuna cu aceasta, apar si noi investitii, industria Europei poate fi mai performanta si isi poate relua cresterea. Acesta este mesajul central al unei comunicari prezentate la Bruxelles de Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene. Masurile propuse in cadrul acestei comunicari ar trebui sa contribuie de asemenea la reducerea decalajului de competitivitate dintre statele membre si regiunile UE.
    
Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat pe 10 octombrie: "Nu putem continua sa asistam la delocalizarea industriei din Europa. Cifrele noastre sunt extrem de clare: Industria europeana poate asigura crestere si poate crea locuri de munca. Astazi am prezentat conditiile indispensabile unei reindustrializari sustenabile a Europei, dezvoltarii  investitiilor necesare in noi tehnologii si reinstaurarii unui climat de incredere si spirit antreprenorial. Lucrand impreuna si reinstaurand  increderea, putem readuce industria in Europa.”

MEMO/12/759

Comisia a adoptat de asemenea doua rapoarte privind competitivitatea: noul tablou de bord privind performantele industriale in statele membre, care examineaza cinci domenii cheie: productivitatea industriei manufacturiere; rezultatele la export; inovarea si sustenabilitatea; mediul de afaceri si infrastructura; finantele si investitiile (MEMO/12/760); si raportul pe 2012 privind competitivitatea in Europa (MEMO/12/761), care examineaza principalele tendinte ale globalizarii din ultimii 15 ani, costurile si beneficiile pe care le aduce aceasta, precum si provocarile viitoare pentru intreprinderile din UE.

Lipsa de incredere conduce la lipsa de investitii

Incertitudinea de pe piete, problemele de finantare, lipsa cererii si deficitul de competente au condus la o lipsa de incredere care, la randul sau, a condus la o lipsa de investitii si la pierderea de locuri de munca in sectorul industrial.

Pilonii politicii industriale consolidate sunt:

    Investitiile in inovare - crearea unor conditii-cadru propice investitiilor, pentru a permite o revenire rapida la nivelurile de dinainte de criza, punand accentul pe sase domenii prioritare care ofera un potential enorm de crestere si de creare de locuri de munca in Europa: tehnologii de fabricatie avansate pentru o productie ecologica, tehnologii generice esentiale, piete pentru bioproduse, o politica sustenabila in domeniul industriei si al constructiilor si materii prime sustenabile, vehicule si nave ecologice, precum si retele inteligente. Statele membre ar trebui sa-si aduca propria contributie si sa acorde prioritate investitiilor in aceste sase domenii.

-    imbunatatirea conditiilor de piata - ameliorarea functionarii pietei interne si deschiderea pietelor internationale. Comisia se va concentra pe anumite teme in legatura cu care se pot realiza progrese rapide: imbunatatirea functionarii pietei interne a bunurilor, incurajarea spiritului antreprenorial in ceea ce priveste piata unica digitala (care se estimeaza ca va creste cu 10% pe an pana in 2016), protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si continuarea actiunilor de incurajare a extinderii prezentei in lume a IMM-urilor din UE, pentru a atinge pe termen mediu 25% (fata de 13% in prezent).

    Accesul la finantare si capitaluri - imbunatatirea activitatii de creditare a economiei reale printr-o mobilizare si directionare mai eficienta a resurselor publice, inclusiv a celor ale BEI (care ar trebui sa aloce intre 10 si 15 miliarde EUR pentru imprumuturi suplimentare dedicate IMM-urilor) si ale Fondurilor structurale, si prin deblocarea fondurilor private prin eliminarea dificultatilor cu care se confrunta fondurile de capital de risc si prin facilitarea operatiunilor transfrontaliere ale societatile de dimensiuni mai mici.

    Capitalul uman si competentele - punerea la dispozitia fortei de munca a mijloacelor necesare pentru a face fata transformarilor industriale, in special printr-o mai buna anticipare a nevoilor si a neconcordantelor in materie de competente. in acest domeniu, Comisia va promova in special cooperarea dintre angajatori, lucratori si autoritatile relevante prin crearea de consilii sectoriale europene pentru competente si de aliante sectoriale pentru competente.

Pentru a asigura punerea in aplicare corespunzatoare a acestor masuri, Comisia va monitoriza indeaproape un numar de variabile-cheie.

1. Investitii

Formarea bruta de capital fix ca pondere din PIB a fost de 18,6% in 2011. inainte de criza, acesta a atins 21,25% din PIB in 2007. Efortul investitional necesar pentru a ne imbunatati productivitatea ar presupune atingerea in 2015 a nivelurilor de investitii de dinainte de criza si niveluri medii de peste 23% pana in 2020. Investitiile in echipamente sunt in prezent de 6 - 7% din PIB. in vederea imbunatatirii productivitatii si a introducerii de tehnologii noi, este necesara atingerea nivelurilor de dinainte de criza si o crestere sustenabila intr-un ritm de peste 9% din PIB pana in 2020.

2. Comertul pe piata interna

Comertul de bunuri pe piata interna reprezinta in prezent putin sub 21% din PIB. intr-o piata interna revitalizata, acest nivel ar trebui sa fie de 25% pana in 2020.

3. IMM-uri

Conform aspiratiilor Comisiei legate de initiativa emblematica Agenda digitala, numarul intreprinderilor mici care desfasoara activitati de comert electronic ar trebui sa creasca, pentru a atinge 33% pana in 2015. Proportia IMM-urilor care exporta pe piata interna a fost de 25%, conform studiului din 2009. Obiectivul pe termen mediu este ca IMM-urile sa fie in mod egal angajate pe piata interna si pe piete din afara UE.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
IMMindustrieComisia Europeanacomertpiata internaplanmasuri

Data aparitiei: 11 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Planul UE pentru redresarea industriei. Vezi propunerile Comisiei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]