Comisia Europeana a fost sesizata in ce priveste exploatarea romanilor de catre unii angajatori straini

exploataresesizarecomisia europeanaCorina Cretu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Eurodeputatul PSD Corina Cretu a publicat pe blogul personal un comunicat de presa in care precizeaza ca a interpelat Comisia Europeana cu privire la exploatarea lucratorilor romani de catre angajatori din alte state membre ale Uniunii Europene, cerand modificarea cadrului legislativ european in vederea evitarii discriminarii pe criteriul nationalitatii.

"Articolul 45 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si Regulamentul nr. 492/2011 al Parlamentului European si al Consiliului privind libera circulatie a lucratorilor in cadrul Uniunii interzic discriminarea pe criteriul nationalitatii, in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, remunerarea si celelalte conditii de munca. Acest cadru trebuie completat cu masuri de sprijin a lucratorilor, pentru a-si exercita drepturile si pentru a se apara daca sunt supusi abuzurilor profesionale din partea unui angajator privat din alt stat membru”, precizeaza Corina Cretu.

Potrivit eurodeputatului, foarte multi cetateni romani se confrunta cu abuzuri din partea unor angajatori din alte tari comunitare, fiind obligati sa accepte sa lucreze fara contract de munca si fara respectarea unor drepturi, precum plata orelor suplimentare. Corina Cretu a indicat mai multe cazuri de astfel de abuzuri, cum ar fi recentul caz al zecilor de angajati romani exploatati in industria carnii la Bruxelles, cazul romanilor tinuti in conditii de sclavie, pentru a presta servicii de curatenie in Danemarca, relele tratamente la care sunt supusi romanii care lucreaza in sectorul hotelier din Marea Britanie, in conditiile in care imigrantii angajati ca persoane fizice autorizate sunt platiti de trei ori mai putin fata de venitul minim din Marea Britanie, nefiind respectate conditiile de munca si salarizare promise initial, etc.

Totodata, eurodeputatul a atras atentia Comisiei asupra faptului ca mentinerea restrictiilor pentru accesul romanilor pe piata muncii din noua state membre determina un statut vulnerabil, care favorizeaza tratamentul discriminatoriu si abuzurile.

Sursa: costelgilca.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
exploataresesizarecomisia europeanaCorina Cretu

Data aparitiei: 11 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Comisia Europeana a fost sesizata in ce priveste exploatarea romanilor de catre unii angajatori straini Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]