Retineri din salariu. Debitare directa in baza unui contract de imprumut. Ce solutii are angajatorul?

contract imprumutCodul munciiretinerea din drepturile salariale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analizam mai jos cazul unei societati care ofera salariatilor posibilitatea de a achizitiona diverse produse urmand ca plata sa fie facuta la salariul. Vom vedea ce solutii are la dispozitie angajatorul pentru a evita ca unii salariati sa nu plateasca la salariu si daca este legal ca acesta sa opreasca sumele restante din urmatorul salariu.

Raspuns:

Intr-o cauza supusa judecatii, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Civila, conflicte de munca si asigurari sociale, respingand recursul impotriva sentintei instantei de fond, sub aspectul criticii retinerilor nelegale din salariu s-a pronuntat prin decizia nr. 3415/R/2011 in sensul ca raportul juridic nascut prin incheierea contractelor de imprumut nu este unul de drept al muncii, ci unul civil. In aceste contracte de imprumut s-au stabilit si conditiile de restituire a imprumutului, recurenta fiind de acord cu debitarea directa a sumelor respective din salariu.

Astfel, retine Curtea de Apel ca retinerile de care se face vorbire au fost efectuate in baza conventiei partilor, asa cum rezulta din contractele de imprumut incheiate si depuse la dosar. Salariatul a fost de acord cu debitarea directa, din drepturile salariale, a ratelor de restituire a imprumutului. Curtea mai retine ca art. 164 (n.n. art. 169 din Codul muncii, republicat), fara acordul salariatului, pentru acoperirea prejudiciului produs de salariat angajatorului sau pentru recuperarea unor sume nedatorate, dar prin contractele de imprumut salariatul si-a exprimat acordul in acest sens. (a se vedea in acest sens Litigii de munca. Jurisprudenta relevanta a Curtii de Apel Bucuresti pe semestrul I 2011, Daniela Georgeta Enache si Maria Ceausescu, Ed. Hamangiu, 2011, p. 180-190).

In speta, intre angajator si salariat au fost incheiate contracte de imprumut in temeiul Codului civil , ce cuprindeau clauza potrivit careia reatele din imprumutul acordat fara dobanda vor fi achitate scazand sumele respective din salariul lunar al angajatului, iar reclamanta a recunosctut la interogatoriu faptul ca a imprumutat de la parata sume de bani, precum si ca a fost de acord ca sumele pe care trebuia sa le restituie lunar angajatorului sa i se retina din salariu.

Art. 169 alin. (1) din Codul muncii , republicat, prevede ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege. Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Asadar, aceste texte legale, astfel cum s-a pronuntat instanta de apel in solutionarea cauzei, se refera la situatia de fapt cand retinerile s-au efectuat pentru sume nedatorate sau pentru acoperirea unui prejudiciu produs de salariat, caz in care potrivit instantei devin aplicabile dispozitiile art. 164 din Codul muncii (169 din Codul muncii in urma republicarii). Dar cum, in urma cercetarii cauzei s-a stabilit ca situatia de fapt privea sume datorate in baza contractelor de imprumut incheiate in baza Codului civil , atunci in speta nu s-a retinut o incalcare a dispozitiilor art. 169 alin. (1) din Codul muncii , republicat. Cu alte cuvinte, instanta nu a constatat nelegalitatea retinerii operate de angajator in temeiul contractelor de imprumut incheiate cu salariatul.

Astfel, in acord cu solutia pronuntata de instanta de apel observam ca teoretic exista posibilitatea retinerilor sumelor din drepturile salariale daca aceste retineri au la baza conventia partilor, angajator si salariat, intemeiata pe dispozitiile Codului civil prin care acestea au stabilit simplificarea executarii datoriilor reciproce prin compensare, aceasta modalitate de stingere a datoriilor fiind permisa de art. 1616 din noul Cod civil potrivit caruia datoriile reciproce se sting prin compensatie pana la concurenta celei mai mici dintre ele. Evident ca in aceste conditii prin contractul civil ar urma sa se stabileasca si suma maxima retinuta periodic.

Cu toate acestea, retinerea din drepturile salariale nu este lipsita de posibilitatea de a fi contestata de salariat chiar in cazul in care s-ar intemeia pe clauzele unui contract civil incheiat cu angajatorul, situatie in care instanta sesizata va analiza legalitatea unei astfel de retineri in functie de datele concrete ale spetei, putand pronunta o solutie chiar contrara celei prezentate, avand in vedere ca jurisprundenta nu reprezinta izvor de drept in legislatia romana.


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract imprumutCodul munciiretinerea din drepturile salariale

Data aparitiei: 11 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Retineri din salariu. Debitare directa in baza unui contract de imprumut. Ce solutii are angajatorul? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]