Codul Muncii se modifica. BNS vrea sa corecteze erorile actuale

BNSmodificaricodul muncii15 octombriecampaniesemnaturierori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


La 15 octombrie 2012, Blocul National Sindical va lansa campania nationala pentru strangerea de semnaturi in vederea modificarii actualului Cod al Muncii.

Potrivit comunicatului emis de BNS, a fost realizat impreuna cu o echipa de experti coordonata de prof.dr. Alexandru Athanasiu un proiect de lege care corecteaza erorile din actualul Cod al Muncii si echilibreaza relatia dintre angajat si angajator, punand totodata legislatia muncii din Romania in acord cu prevederile Constitutiei, cu directivele europene, conventiile OIM si prevederile Cartei Sociale Europene Revizuite.

Incepand cu data de 15 octombrie 2012 orice persoana nemultumita de prevederile abuzive ale Codului Muncii poate semna tabelul de sustinere pentru proiectul BNS, disponibil la sediile filialelor judetene ale confederatiei. Dupa strangerea celor 100.000 de semnaturi necesare BNS va inainta Parlamentului proiectul de lege pentru a fi dezbatut si adoptat.

Pe langa modificarea Codului Muncii, pe lista de prioritati pe termen scurt a BNS se mai afla inca trei proiecte de lege menite sa corecteze erorile din legislatia muncii si sa completeze setul de "instrumente" pe care lucratorii le au la dispozitie pentru a-si apara drepturile. Pana la sfarsitul anului vor fi lansate in dezbatere publica si promovate: proiectul de lege privind negocierile colective, proiectul de lege privind conflictele de munca si proiectul de lege privind ratificarea Protocolului Aditional la Carta Sociala Europeana Revizuita. Acest ultim document va permite formelor organizate ale societatii civile (sindicate, patronate, ONG-uri) sa depuna plangeri colective catre Comitetul European pentru Drepturi Sociale, drept refuzat de circa 12 ani desi Carta Sociala Europeana Revizuita a fost ratificata inca din 1999.  

Toate demersurile pe care Blocul National Sindical le va face in urmatoarele doua luni in vederea modificarii si completarii legislatiei muncii si a celei subsecvente se inscriu in linia promovarii valorilor muncii decente ce stau la baza Europei Sociale.

7 octombrie este Ziua Mondiala a Muncii Decente, iar mijlocul lunii octombrie va insemna pentru BNS inceperea unor demersuri de lunga durata, sustinute chiar si cu proteste de strada, pentru ca Romania sa reintre in "legalitate" in raport cu valorile sociale europene.

Campania BNS pentru modificarea Codului Muncii va fi lansata public in data de 15 octombrie 2012 in cadrul unei conferinte de presa sustinuta de presedintele BNS, Dumitru Costin.

Conferinta va avea loc la sediul BNS (strada Turturelelor nr 11 A, etaj 3, sector 3, Bucuresti) cu incepere de la ora 10.00.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
BNSmodificaricodul muncii15 octombriecampaniesemnaturierori

Data aparitiei: 08 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul Muncii se modifica. BNS vrea sa corecteze erorile actuale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]