Importanta securitatii in munca si disciplina lucratorilor

diciplinasecuritatelucratori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Constatarea abaterii disciplinare


Daca disciplina in munca a fost disturbata, sanctionarea celui vinovat cu promptitudine este, adesea, cea mai corecta decizie. Dar angajatorul va trebui sa constate ca:

- a fost savarsita o abatere disciplinara.


Exemplu

Angajatorul constata depozitarea unei cantitati de materiale inflamabile intr-un spatiu care prezinta pericol de incendiu. Neputand identifica salariatul care a depozitat materialele, decide sanctionarea disciplinara a tuturor lucratorilor din sectia respectiva.

Decizia este necorespunzatoare atat din punctul de vedere al politicii manageriale, cat si in plan juridic. Ea va putea fi contestata in instanta. Abaterea disciplinara poate fi sanctionata numai in urma identificarii autorului ei.

- nu a intervenit o cauza de neraspundere disciplinara.


Exemplu

Daca fapta nu are legatura cu munca, ea nu constituie abatere disciplinara, chiar daca ar reprezenta, in planul dreptului penal, o infractiune.

- decizia manageriala cea mai eficienta este sanctionarea ei.

Nu orice abatere disciplinara trebuie sanctionata. Angajatorul va decide luand in considerare urmarile unei asemenea sanctiuni asupra intregului colectiv, asupra atmosferei generale la locul de munca, asupra eficientei activitatii, asupra politicii generale de personal.

Sanctionarea salariatului indisciplinat nu este niciodata consecinta unei reactii emotionale.

Angajatorul nu reactioneaza ca si cum, prin actul de indisciplina al salariatului, ar fi fost personal jignit. Scopul sanctiunii este, de fiecare data, aplicarea corecta a unor criterii obiective de disciplina impuse de politica manageriala generala.

- autorul faptei este precis identificat.


Exemplu

Se analizeaza daca nu exista situatii de tipul: legitima aparare; stare de necesitate; constrangere fizica sau morala; caz fortuit; forta majora; eroarea de fapt; executarea unui ordin de serviciu.

- sanctionarea autorului faptei este de presupus sa aiba efecte mai degraba pozitive decat negative in raport cu politica generala a firmei.

Uneori, sanctionarea disciplinara a celor mai eficienti salariati pentru abateri minore, poate atrage o reactie negativa din partea colectivului. Angajatorul nu este o instanta judecatoreasca rece si obiectiva, iar respectarea disciplinei nu este un scop in sine, ci o cale spre obtinerea eficientei maxime in firma. Dincolo de normele juridice pe care trebuie sa le respecte, angajatorul va trebui sa hotarasca si cu privire la oportunitatea sanctionarii, intr-un anumit moment, a unui anumit salariat.

Pe de alta parte, lipsa de reactie a angajatorului fata de incalcarea unei obligatii de serviciu ar putea fi interpretata de salariati ca o permisiune tacita a repetarii acelei incalcari.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
diciplinasecuritatelucratori

Data aparitiei: 02 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Importanta securitatii in munca si disciplina lucratorilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]