Atentie! Contractul colectiv de munca negociat obligatoriu in fiecare an pentru salarii

Contract de muncanegocieresalariimodificarilegea dialogului socialorganizatii sindicaleconflictul colectiv
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O serie de propuneri emise de Guvern ar putea face ca toate contractele colective de munca sa fie negociate obligatoriu in fiecare an in ceea ce priveste salariile, timpul si programul de lucru, in caz contrar urmand sa fie declansat conflictul de munca, iar contractele vor include clauze de protectie a conducerii organizatiilor sindicatelor si patronatelor.

Aceste schimbari propuse ar modifica din nou Codul de Dialog Social, acestea fiind emise de catre Guvern si trimise catre mai multe organizatii sindicale si patronale si ulterior spre aprobare catre Fondul Monetar International, Comisia Europena si Banca Mondiala.

Guvernul a propus FMI dublarea limitei maxime de valabilitate a unui contract colectiv de munca, posibilitatea prelungirii acestui contract de mai multe ori decat o singura data si eliminarea interdictiei ca in contracte sa fie incluse alte drepturi in bani si natura decat cele din legea in vigoare. Astfel, contractul colectiv de munca va fi incheiat pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 48 luni, iar partile pot hotari prelungirea aplicarii contractului pe o durata cel mult egala cu durata initiala.

Pe lista propunerilor transmisa catre FMI se regaseste si un articol care stabileste ca anual, in mod obligatoriu, vor fi initiate negocieri colective avand ca obiect cel putin salariile, timpul si programul de lucru, conditiile de munca si formarea profesionala.

Negocierea colectiva va avea loc cu cel putin 60 de zile inaintea expirarii contractelor colective de munca incheiate pe minimum un an sau cu cel putin 60 de zile inaintea expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca, in cazul in care acestea sunt incheiate pe mai mult de un an.

Pentru functionarii publici, functionarii publici cu statut special si ceilalti angajati din sectorul bugetar, negocierile purtate in vederea incheierii acordurilor colective de munca sau contractelor colective de munca vor incepe cu cel putin 60 de zile inainte de fundamentarea proiectelor de buget pentru anul urmator, la nivelul fiecarui ordonator de credite, si vor fi finalizate in cel mult 30 de zile dupa aprobarea bugetului.

Contractele colective de munca/ acordurile colective vor cuprinde si clauze referitoare la protectia celor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale si patronale, respectiv a reprezentantilor angajatilor, care pot fi negociate la un nivel superior fata de prevederile legale care privesc aceasta protectie.

Daca angajatorul refuza sa inceapa negocierea unui contract colectiv de munca, angajatii vor avea dreptul sa declanseze conflictul colectiv.

Comparativ cu legislatia actuala care stabileste ca, pe toata durata participarii la greva, contractul individual de munca al angajatului se suspenda de drept si in perioada suspendarii se mentin doar drepturile de asigurari de sanatate, propunerea transmisa FMI prevede ca, pe toata durata participarii la greva, contractul individual de munca se suspenda, dar ca in perioada suspendarii se mentin drepturile care decurg din acest contract, cu exceptia drepturilor de natura salariala "cu privire la care partile pot conveni modalitati de acordare/recuperare ulterior incheierii conflictului".

O alta propunere este ca pentru spatiile din imobilele aflate in domeniul public sau privat al statului in care isi desfasoara activitatea confederatii sindicale sau patronale sa fie incheiate contracte de comodat pe durata existentei organizatiilor, iar acestea sa primeasca in concesiune terenuri din proprietatea statului pentru construirea de sedii proprii. In acelasi timp, bunurile si serviciile care fac obiectul activitatii sindicale sau patronale sunt scutite de TVA.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de muncanegocieresalariimodificarilegea dialogului socialorganizatii sindicaleconflictul colectiv

Data aparitiei: 28 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atentie! Contractul colectiv de munca negociat obligatoriu in fiecare an pentru salarii Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]