Limitari ale Codului fiscal in vigoare in ceea ce priveste drepturile de autor

Drepturi de autorlimitaricodul fiscalplata impozitului anticipat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Obiectul dreptului de autor cuprinde operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, precum si operele derivate.

Pe langa veniturile din salarii platite de persoanele juridice salariatilor in calitate de angajatori, o serie de venituri pot fi platite altor persoanelor fizice in virtutea unor relatii contractuale, persoanele juridice avand simpla calitate de platitori de venituri si obligatia de retinere la sursa a impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit datorat de persoana fizica.

Veniturile rezultate din cesiunile de drepturi de autor prevazute in mod expres in contractul incheiat intre parti reprezinta venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Veniturile de aceasta natura se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activitati independente si in situatia in care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, inchiriere, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea, precum si cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acorda (remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa, tantieme etc.). Ele nu sunt venituri dependente de natura veniturilor din salarii si nu se pot suprapune prin insasi elementele care le definesc.

Determinarea venitului impozabil

Determinarea venitului net din drepturi de autor se realizeaza pe baza a trei metode diferite, in functie de natura venitului obtinut si de optiunea exprimata de persoana fizica beneficiara a dreptului, la organul fiscal. in toate cazurile venitul net se determina prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor (in functie de natura venitului si de optiune) si a contributiilor obligatorii.

Venitul brut din drepturi de proprietate intelectuala reprezinta totalitatea incasarilor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura realizate din drepturi de proprietate intelectuala.

Venitul net anual poate fi determinat:

1) prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, aplicata la venitul brut, aplicabila in toate cazurile mai putin veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala si a contributiilor obligatorii platite; cota va fi de 25%, in cazul drepturilor de autor aferente operelor de arta monumentala.

Pe langa aceste sume deductibile stabilite in mod forfetar, persoanele fizice care realizeaza asemenea venituri au si posibilitatea deducerii contributiilor obligatorii platite. In cazul in care venitul net din drepturi de proprietate intelectuala se determina prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli, nu exista obligativitatea inregistrarii si prezentarii de documente justificative pentru cheltuielile efectuate in vederea obtinerii venitului.

Cheltuielile forfetare includ si comisioanele si alte sume care revin organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori de venituri drept plata a serviciilor prestate pentru gestiunea drepturilor de catre acestia din urma catre titularii de drepturi. Cotele de cheltuieli de 25% sau 20% nu cuprind contributiile obligatorii, reprezentand numai cheltuielile aferente veniturilor.

2) prin deducerea din venitul brut a comisionului cuvenit organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori care au atributii de colectare si de repartizare a veniturilor intre titularii de drepturi in cazul de venituri transmise prin succesiune, in cazul in care drepturile de proprietate intelectuala sunt exploatate de catre mostenitori; din exercitarea dreptului de suita; din remuneratia compensatorie pentru copia privata;

3) prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor aferente deductibile potrivit evidentei contabile in partida simpla, in situatia in care a fost exprimata optiunea pentru sistemul real de determinare a venitului net.

Plata impozitului anticipat

Beneficiarii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza in cursul anului un impozit de 10% din venitul brut incasat din care se deduc, incepand cu 1 ianuarie 2012, contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 din Codul fiscal, reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual.

Calculul, retinerea impozitului de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit, precum si virarea la bugetul de stat revine platitorilor de astfel de venituri. Impozitul anticipat se calculeaza si se retine in momentul platii sumelor reprezentand venituri din exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala catre titularul de drepturi.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Drepturi de autorlimitaricodul fiscalplata impozitului anticipat

Data aparitiei: 14 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Limitari ale Codului fiscal in vigoare in ceea ce priveste drepturile de autor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]